Za oknami nadal nie widać wiosny, dlatego w ramach poprawy humoru wynikajÄ…cego z tÄ™sknoty za sÅ‚oÅ„cem proponujemy owocowe danie o sÅ‚onecznym smaku – knedle ze Å›liwkami z sosem koniakowym i bakaliami.

Składniki:
•    knedle ze Å›liwkami JAWO 1 op.

Składniki sosu:
•    6 żółtek
•    80 g cukru
•    75 ml Cognac
•    50 g bakalii

Przygotowanie sosu:
    Å»Ã³Å‚tka i cukier utrzeć na masÄ™. NastÄ™pnie miskÄ™ z masÄ… jajecznÄ… przeÅ‚ożyć na garnek wypeÅ‚niony do 1/3 objÄ™toÅ›ci gotujÄ…cÄ… siÄ™ wodÄ… i dalej ubijać masÄ™ na parze - aż zgÄ™stnieje. Pod koniec ubijania dodać ostrożnie cognac. NastÄ™pnie sos schÅ‚odzić do temperatury pokojowej.
    Gotowym sosem polać ugotowane knedle i posypać bakaliami – smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz na www.jawo.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Knedle ze śliwkami Kwestia Smaku

Wersja do druku