Twoja lodówka jest jeszcze pełna jedzenia po świętach? Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z pozostałościami z wielkanocnego stołu, mamy dla ciebie sprytne rozwiązanie. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj dobrego jedzenia.

I tak co roku w Polsce marnuje siÄ™ kilka milionów ton żywnoÅ›ci, a zjawisko wciąż przybiera na sile. ZostaÅ„ kreatywnym kucharzem, wymyÅ›laj, eksperymentuj, inicjuj nowe dania – jednym sÅ‚owem zagospodaruj produkty ze swojej lodówki. Przygotuj tartÄ™ z żółtym serem – danie, dziÄ™ki któremu poÅ‚Ä…czysz różne skÅ‚adniki, a jednoczeÅ›nie uzyskasz niepowtarzalny smak.

Tarta to kruchy placek, wypełniony słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Ta prosta potrawa przywędrowała do nas z Francji i szybko stała się popularna w naszym kraju. A to głownie za sprawą swojej uniwersalności - można ją przygotowywać i podawać na rozmaite sposoby. Z racji tego, że przygotowanie tarty daje wiele możliwości kombinacji smakowych, można ją serwować jako danie obiadowe, przekąskę lub deser. Doskonale smakuje w wersji zarówno na ciepło, jak i na zimno.
– PrzyrzÄ…dzajÄ…c tartÄ™ mamy szerokie pole do popisu. Możemy upiec tradycyjnÄ…, ale równie dobrze przygotować jÄ… wedÅ‚ug wÅ‚asnego przepisu i wypeÅ‚nić kruche ciasto dowolnymi skÅ‚adnikami. Aby szybko przygotować obiad wystarczy wykorzystać produkty, które mamy w lodówce i poÅ‚Ä…czyć je z żółtym serem – sprawdzi siÄ™ Gouda MSM MoÅ„ki, który dobrze siÄ™ topi. W ten prosty i szybki sposób przygotujemy pożywny posiÅ‚ek - mówi Ewa PoliÅ„ska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w MoÅ„kach, producenta serów żółtych typu holenderskiego i szwajcarskiego.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Tarta z żółtym serem
Składniki:
Ciasto:

400 g mÄ…ki pszennej
200 g masła
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Wykonanie:
Zagniatamy ciasto siekając uprzednio masło z mąką nożem i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Farsz:

3 duże cebule
100 g pokrojonego w paseczki boczku lub szynki
2 zÄ…bki czosnku
1 szklanka tartego żółtego sera Gouda MSM Mońki
2 jajka
opakowanie pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, zioła prowansalskie
300 ml śmietanki słodkiej 18%
1 łyżka masła
świeża bazylia

Wykonanie:

Na patelni podsmażamy boczek, do którego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Całość jeszcze chwilę podsmażamy. Ciasto rozwałkowujemy
i wykładamy na formę do tarty wysmarowaną masłem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 10 minut.
W osobnej miseczce mieszamy śmietankę i jajka, które doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na podpieczone, lekko ostudzone ciasto wykładamy połowę szklanki tartego sera żółtego oraz usmażoną cebulę z boczkiem i czosnkiem. Zalewamy śmietaną z jajkami. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki i posypujemy listkami bazylii.
Całość posypujemy resztą sera. Wstawiamy do rozgrzanego na 200°C piekarnika, pieczemy do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Podajemy jak lekko przestygnie.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma positrim
Ile kalorii ma jajko
Ile kalorii ma szczupak faszerowany

Wersja do druku