Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku, książka Biruty Markuzy obejmuje kuchnie: chiÅ„skÄ…, hinduskÄ…, indonezyjskÄ…, Singapuru (malajskÄ…), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różniÄ… siÄ™ miÄ™dzy sobÄ…, a w sposób skrajny — od pozostaÅ‚ych kuchni Å›wiata.
ObrazujÄ… fascynujÄ…cÄ… umiejÄ™tność wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kieÅ‚ków, korzeni, naci, kory i larw w niej żyjÄ…cych). Po lekturze tej książki warto siÄ™ zadumać, czy można beztrosko wyrzucać stary chleb, wylewać serwatkÄ™, marnować nać selerów, pietruszki itp. W tropiku ziarnko ryżu jest Å›wiÄ™te — tak jak w Polsce Å›wiÄ™ta byÅ‚a kiedyÅ› nawet zeschÅ‚a skibka
chleba.
Książka dostarcza informacji o odmiennych od naszego sposobach odżywiania siÄ™ — egzotycznych, nowych, może siÄ™ przydać komuÅ›, kogo los skieruje w tamte rejony, a jedzenie jest przecież zawsze sprawÄ… ważnÄ…. Zapraszamy na wspólnÄ… wyprawÄ™ w krainy smaków nieznanych.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma risotto
Ile kalorii ma seler naciowy
Ile kalorii ma chleb żytni
Ile kalorii ma ryż

Wersja do druku