Maina - wÅ‚oska firma specjalizujÄ…ca siÄ™ w produkcji sezonowych ciast klasy premium, wprowadza na polski rynek swój sztandarowy produkt – Maina Gran Panettone. To ciasto drożdżowe o niespotykanym smaku, uzyskiwanym dziÄ™ki tradycyjnemu procesowi produkcji Panettone króluje na wÅ‚oskich, Å›wiÄ…tecznych stoÅ‚ach od ponad 300 lat, choć jego poczÄ…tków upatruje siÄ™ w sÅ‚odkim chlebie zaczynowym spożywanym już za czasów Imperium Rzymskiego. WedÅ‚ug legend, panettone to ciasto zrodzone w wyniku wielkiego uczucia. MÅ‚ody mediolaÅ„czyk, bez pamiÄ™ci zakochany w piÄ™knej Toni – córce piekarza, aby zaimponować ojcu dziewczyny, wymyÅ›liÅ‚ niezwykÅ‚y przepis na ciasto drożdżowe z bakaliami. MiÅ‚ość i pasja wÅ‚ożone w przygotowanie ciasta sprawiÅ‚y, że jego smak urzekÅ‚ nie tylko Toni, jej ojca i mieszkaÅ„ców Mediolanu, ale także wszystkich WÅ‚ochów, którzy do dziÅ› nie wyobrażajÄ… sobie ÅšwiÄ…t Bożego Narodzenia bez panettone. CzÄ™sto siÄ™gajÄ… wÅ‚aÅ›nie po Maina Gran Panettone - ciasto wypiekane od kilkudziesiÄ™ciu lat, tymi samymi metodami piekarniczego rzemiosÅ‚a przez rodzinnÄ…, wÅ‚oskÄ… firmÄ™ Maina. DziÅ› Maina Gran Panettone już dawno znane jest poza granicami Italii i ma swoich wielbicieli w wielu krajach (m. in. w Szwajcarii, Austrii, Wielkiej Brytanii i USA), a jego wyborny smak doceniaÅ‚ nawet Papież Jan PaweÅ‚ II oraz prezydent USA – George Bush. Teraz także Polacy majÄ… szansÄ™ spróbować wÅ‚oskiego specjaÅ‚u, bliskiego coraz popularniejszemu nurtowi slow food. Już w listopadzie Maina Gran Panettone pojawi siÄ™ w polskich sklepach. Produkowane w okolicach Mediolanu (w miasteczku Fossano) ciasto wytwarzane jest wedÅ‚ug tradycyjnego przepisu, z wykorzystaniem macierzystego, naturalnego zaczynu drożdżowego, tzw. matki drożdżowej. Jest ona jednym z najpilniej strzeżonych sekretów Mainy. Drożdże te sÄ… przechowywane w specjalnym laboratorium, gdzie pod Å›cisÅ‚Ä… kontrolÄ… kontynuuje siÄ™ proces ich podziaÅ‚u i rozmnażania już od 40 lat. To wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki temu marka Maina gwarantuje powtarzalność unikalnego smaku i konsystencji ciasta, które odróżniajÄ… je od innych rodzajów panettone dostÄ™pnych na rynku. PodstawÄ… receptury Maina Gran Panettone, oprócz najwyższej jakoÅ›ci skÅ‚adników jest także czas, który odgrywa kluczowÄ… rolÄ™ w procesie produkcji. Ciasto wyrabia siÄ™ aż przez 46 godzin, dziÄ™ki czemu jest puszyste, soczyste i pulchne. Klasyczny ksztaÅ‚t wysokiej kopuÅ‚y uzyskuje siÄ™ poprzez powolne i naturalne studzenie w zawieszonego w dół ciasta przez ponad 10 godzin. Ciasto studzone jest w temperaturze otoczenia, bez użycia, powszechnych u innych producentów, tuneli chÅ‚odniczych. CaÅ‚y proces tworzenia czyni je wyjÄ…tkowym i odróżnia MainÄ™ od innych wytwórców panettone.Maina Gran Panettone nie zawiera konserwantów, masowo stosowanych w piekarnictwie polepszaczy, sztucznych barwników i substancji modyfikowanych genetycznie, a tylko najwyższej jakoÅ›ci skÅ‚adniki: normandzkie masÅ‚o, rodzynki z rejonu Izmir w Turcji, skórki sycylijskich cytrusów oraz wysokogatunkowÄ… mÄ…kÄ™ pszennÄ…. DziÄ™ki tradycyjnemu i unikalnemu procesowi produkcji, zachowuje Å›wieżość, soczystość przez wiele miesiÄ™cy od wypieku. Maina Gran Panettone jest naturalne i bezpieczne, dlatego może być podawane nawet maÅ‚ym dzieciom. CaÅ‚y proces produkcji, jak również wszystkie skÅ‚adniki ciasta podlegajÄ… rygorystycznym procesom kontroli jakoÅ›ci. Produkt nie zawiera czÄ™sto stosowanej w piekarnictwie margaryny, bÄ™dÄ…cej źródÅ‚em dużej iloÅ›ci niebezpiecznych tÅ‚uszczów trans, odpowiedzialnych miÄ™dzy innymi za szybkie przybieranie na wadze i choroby serca. WartoÅ›ci odżywcze Maina Gran Panettone to 358 kcal (1504 kJ) i 7 g. biaÅ‚ka w 100 gramach ciasta.Krojenie Maina Gran Panettone to prawdziwa sztuka, podaje siÄ™ je bowiem w pionowych, dÅ‚ugich kawaÅ‚kach. WÅ‚osi czÄ™sto serwujÄ… je z kremem z serka mascarpone, lodami, sosem czekoladowym, Å›wieżym mango, a także ze sÅ‚odkimi winami (np. Asti), sÅ‚odkim muskatem i likierami (np. Amaretto) lub wermutem (np. Martini). Już wkrótce dowiemy siÄ™ jak bÄ™dÄ… je jadać Polacy.Maina Gran Panettone to ciasto Å›ciÅ›le zwiÄ…zane ze ÅšwiÄ™tami Bożego Narodzenia. Sprawdza siÄ™ zarówno podczas kolacji wigilijnej, jak i w czasie spotkaÅ„ z rodzinÄ… i przyjaciółmi. DziÄ™ki eleganckiemu opakowaniu, ciasto może stać siÄ™ oryginalnym prezentem dla bliskich odwiedzanych w okresie Å›wiÄ…tecznym. Zabieganej pani domu pomoże podkreÅ›lić wyjÄ…tkowość rodzinnych spotkaÅ„ oszczÄ™dzajÄ…c czas, który warto poÅ›wiÄ™cić ludziom, a nie kuchni.W Polsce produkt dostÄ™pny bÄ™dzie w sieciach sklepów Piotr i PaweÅ‚, Intermarche, Real, Makro, Biedronka oraz Baltona (na lotniskach) od listopada 2007.Sugerowane ceny producenta to od 14,99 (750 g) do 34 zÅ‚ (1 kg).

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Co potrzeba zakładając piekarnię?

Wersja do druku