Aromat wanilii jest jednym z najbardziej lubianych wśród przypraw. Pokazuje to jego szerokie zastosowanie, począwszy od cukiernictwa i przemysłu spożywczego, a kończąc na dodatku do tytoniu. Cukier waniliowy dodawany do ciasta nadaje mu specyficzny aromat, który skusi każdego smakosza do sięgnięcia po kolejny kawałek.


Ciasteczka nadziewane
Składniki do przygotowania na ok. 55 sztuk:
Na kruche ciasto:

300 g mÄ…ki
100 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego (wanilia burbońska)
200 g masła
Na nadzienie i dekoracjÄ™:
70 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
125 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru (przesianego)
1 łyżeczka wiśniówki (lub soku wiśniowego)
150 g kuwertury z pełnego mleka

Przygotowanie:

1.    Wymieszać w misce mÄ…kÄ™, cukier i cukier waniliowy. Dodać masÅ‚o w kawaÅ‚kach. CaÅ‚ość szybko zagnieść na gÅ‚adkie ciasto. Ciasto owinąć w foliÄ™ i wÅ‚ożyć do lodówki na 30 minut.
2.    Ciasto rozwaÅ‚kować na grubość 2–3 mm na blacie lekko posypanym mÄ…kÄ…. Wyciąć okrÄ…gÅ‚e ciasteczka (o Å›rednicy 4–5 cm). PoÅ‚ożyć na blachÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia. Piec we wczeÅ›niej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 10–12 minut. Ciasteczka przeÅ‚ożyć na kratkÄ™ pod gorÄ…ce naczynia do ostygniÄ™cia.
3.    Bardzo drobno posiekać 40 g cranberries. MasÅ‚o wymieszać z cukrem pudrem i wiÅ›niówkÄ…. Dodać cranberries i wymieszać. Kremem z masÅ‚a poÅ‚Ä…czyć po dwa ciasteczka. Odstawić na godzinÄ™ do ostygniÄ™cia.
4.    KuwerturÄ™ drobno posiekać, wÅ‚ożyć do miski i rozpuÅ›cić w naczyniu w gorÄ…cej kÄ…pieli wodnej. Ciasteczka udekorować kuwerturÄ… i pozostaÅ‚ymi cranberries.

Czas przygotowania: ok. 90 minut + czas chłodzenia
Wartości odżywcze na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 89 kcal, 371 kJ
Białko: 0,8 g
TÅ‚uszcz: 5,7 g
Węglowodany: 9 g


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku