Ryby do kulinarnych eksperymentów nadajÄ… siÄ™ znakomicie. Można je przygotować na wiele sposobów – smażąc, parzÄ…c czy piekÄ…c. Co ważne, w przeciwieÅ„stwie do wielu ciężkostrawnych potraw, sÄ… źródÅ‚em wartoÅ›ciowego biaÅ‚ka oraz skarbnicÄ… cennych minerałów i witamin.

fot. Tarsmak


DziÄ™ki wprowadzaniu nowych przepisów, wigilijny stół nie bÄ™dzie wyglÄ…daÅ‚ co roku tak samo. Dania rybne możemy zaproponować bliskim zamiast lub jako alternatywÄ™ dla znanych Å›wiÄ…tecznych daÅ„. Kto wie – może nawet nasi dziadkowie siÄ™gnÄ… po kawaÅ‚ek karmelowej ryby zapiekanej z brokuÅ‚ami ...

Karmelowa ryba zapiekana z brokułami
Składniki:
•    0,7 kg biaÅ‚ej ryby morskiej
•    1 brokuÅ‚
•    1 Å›redni por
•    1 pÄ™czek koperku
•    Sos koperkowy Tarsmak
•    0,5 szklanki cukru
•    2 Å‚yżki oliwy
Wykonanie:
Pora pociąć grubo, podsmażyć na oliwie i wyÅ‚ożyć do żaroodpornego naczynia. PoÅ‚ożyć na nim pokrojonÄ… w czÄ…stki surowÄ… rybÄ™ i posypać grubo zmielonym pieprzem. Z cukru zrobić na patelni  karmel i wylać na rybÄ™. Różyczki brokuÅ‚u lekko podsmażyć na odrobinie oliwy i również wyÅ‚ożyć na rybÄ™. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C okoÅ‚o 50 minut. Danie polać Sosem koperkowym Tarsmak. Potrawy nie solimy!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma karaÅ› gotowany
Ile kalorii ma halibut gotowany na parze
Ile kalorii ma leszcz smażony
Ile kalorii ma zapiekanka z makaronu

Wersja do druku