W krajach Å›ródziemnomorskich ryby sÄ… jednym z podstawowych skÅ‚adników nie tylko daÅ„ obiadowych, ale także lekkich kolacji i smacznych przekÄ…sek. MieszkaÅ„com sÅ‚onecznej Italii wychodzi to na zdrowie – ryby zawierajÄ… bowiem mnóstwo cennych tÅ‚uszczów, a także witamin takich jak A, D i E.
Dodatkowo jedzÄ…c ryby dostarczamy organizmowi potężnÄ… dawkÄ™ selenu, chroniÄ…cego przed wolnymi rodnikami oraz jodu – bardzo ważnego dla osób z chorobami tarczycy.
Poza swoimi właściwościami prozdrowotnymi ryby są lekkostrawne oraz niezwykle smaczne. Na przykład popularnego w naszym kraju pstrąga przyrządzać można na wiele sposobów, choćby w stylu śródziemnomorskim.
A oto i przepis:

Składniki na 2 osoby.:
•    2 Å›wieże wypatroszone pstrÄ…gi
•    150 g Å›wieżego szpinaku (lub mrożonego w liÅ›ciach)
•    3 zÄ…bki czosnku
•    6 suszonych pomidorów Ponti
•    20 g pora
•    sól, czarny pieprz
•    olej ryżowy Olitalia
•    sok z cytryny Limmi

Sposób przygotowania:
    PstrÄ…gi pÅ‚uczemy, osuszamy, posypujemy solÄ… i pieprzem, a nastÄ™pnie skrapiamy sokiem z cytryny Limmi i odstawiamy do lodówki na okoÅ‚o godzinÄ™. W tym czasie kroimy pora i szklimy go wraz z czosnkiem na oleju ryżowym Olitalia. Dodajemy umyty (lub rozmrożony) szpinak i dusimy caÅ‚ość przez chwilÄ™, mieszajÄ…c od czasu do czasu. NastÄ™pnie dodajemy suszone i pokrojone w kostkÄ™ pomidory Ponti, doprawiamy caÅ‚ość solÄ… i pieprzem. WyjÄ™te z lodówki ryby nadziewamy farszem szpinakowym, wedle uznania możemy też natrzeć pstrÄ…gi ulubionymi zioÅ‚ami, np. tymiankiem, rozmarynem oraz posypać kolorowym pieprzem. Ryby pieczemy w rozgrzanym piekarniku lub grillujemy na specjalnie przeznaczonej do tego patelni przez ok. 15-20 minut. PstrÄ…gi podajemy skropione sokiem z cytryny w towarzystwie zÅ‚ocistych ziemniaczków i pożywnej surówki ze Å›wieżych warzyw. Smaczny sposób na lekki obiad.
Smacznego!
www.index-food.pl

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma zupa zacierkowa
Ile kalorii mają gołąbki

Wersja do druku