Carpaccio z łososia z kozim serem
Carpaccio to “tatar po włosku”, który tradycyjnie przygotowuje się z surowego mięsa – wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka. Łosoś doskonale nadaje się na szybki obiad, nie obędzie się bez niego żadne przyjęcie. Łatwo go przygotować na wiele sposobów: gotowany, smażony, pieczony, a także podany na surowo w postaci carpaccio właśnie. Zawsze jest pyszny.
Danie to, które na stałe wpisało się do kanonu włoskich przystawek, skosztować możemy praktycznie w każdej restauracji serwującej potrawy z tego kraju. W wersji francuskiej możemy skosztować carpaccio z dodatkiem aksamitnego koziego sera, który nadaje daniu delikatności i wyrazistości zarazem.
Przepis na carpaccio z łososia z kozim serem poleca producent francuskich kozich serów marki Merci Chef !.
Carpaccio z łososia z kozim serem
Do przygotowania carpaccio będziesz potrzebować:
- 200g świeżego łososia
- plasterki sera koziego (np. Merci Chef ! Roladka)
- sól, najlepiej morska
- świeżo zmielony pieprz czarny
- rozmaryn
Marynata:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- posiekaną cebulę, np. szalotkę
- posiekany koperek
Sposób przygotowania:
Mięso łososia musi być bardzo cienko pokrojone lub rozbite. Jego cienkie plasterki rozłóż równomiernie na talerzu. Następnie skrop sokiem z cytryny aby podkreślić smak delikatnego mięsa i zatrzymać lekko różowy kolor.
Z wyżej wymienionych składników przygotuj marynatę. Gdy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą posmaruj nią przy pomocy pędzla kuchennego dokładnie każdy kawałek łososia. Na wierzch ułóż plasterki serka koziego. Całość skrop resztą marynaty, posyp listkami rozmarynu, dopraw odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Delikatny łosoś najlepiej smakuje z małą ilością przypraw, dlatego postaraj się nie przesadzić z solą i pieprzem.
Tak przygotowane carpaccio jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami lub świeżą bagietką i zieloną sałatą.
Carpaccio z łososia z kozim serem to z jednej strony wykwintna przystawka serwowana na przyjęciach, jak i wspaniałe danie kolacyjne, którym można sprawić sobie przyjemność bez specjalnej okazji.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają kotlety mieloneIle kalorii ma tuńczyk z puszki
Tuńczyk w oleju po odsączeniu
Ile kalorii ma strogonow
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosną i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsłonecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytności, zapewniały piękną skórę i gładkie ciało zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W składzie znajduj
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz więcej osób zwraca uwagę nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczą produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wygląd zewnętrzny odgrywa znaczącą rolę w życiu społecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideału piękna skłania wiele