W szary dzień uwagę każdego smakosza przyciągnie mieniąca się żurawinową czerwienią pyszna tarta. To bardzo proste w przygotowaniu ciasto wygląda niezwykle efektownie. Widok gotowej, ciepłej i apetycznej tarty wywoła w każdym szefie domowej kuchni radość z dobrze wykonanej roboty, a jej niesamowity smak będzie ukoronowaniem dobrego nastroju.


Tarta austriacka ze świeżą żurawiną

Składniki (12 sztuk):
Ciasto:

300 gr mÄ…ki
1 szczypta proszku do pieczenia
100 gr mielonych orzechów laskowych
80 gr cukru
150 gr masła
1 jajko
2-3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
400 gr całej, świeżej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
80 ml nektaru z cranberry (żurawiny amerykańskiej)
150 gr cukru
miąższ z jednej laski wanilii
1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1.    MÄ…kÄ™ mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami laskowymi. Dodajemy kawaÅ‚ki masÅ‚a, jajko i wodÄ™. Wszystko ugniatamy na gÅ‚adkie ciasto i rozwaÅ‚kowujemy na pÅ‚asko. Zawijamy w foliÄ™ i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2.    W miÄ™dzyczasie przebieramy cranberry, myjemy i wkÅ‚adamy do garnka zalewajÄ…c nektarem żurawinowym i dodajemy cukier. Przecinamy laskÄ™ wanilii i wyciÄ…gamy miąższ. Dodajemy do garnka razem mieszajÄ…c z cynamonem i żurawinÄ…. Gotujemy na wolnym ogniu przez okoÅ‚o 4-5 minut, aż cranberry delikatnie rozpadnie siÄ™ i zmiÄ™knie. Odstawiamy do ostygniÄ™cia.
3.    OkoÅ‚o 2/3 ciasta rozwaÅ‚kowujemy na posypanej mÄ…kÄ… stolnicy. OkrÄ…gÅ‚Ä… formÄ™ (okoÅ‚o 26 cm Å›rednicy) wykÅ‚adamy papierem do pieczenia i rozkÅ‚adamy na nim rozwaÅ‚kowane ciasto z krawÄ™dziÄ… wysokÄ… na 1,5 do 2 cm. FormÄ™ wraz z ciastem wkÅ‚adamy do lodówki na 60 minut.
4.    Po wyjÄ™ciu dziurawimy ciasto kilkakrotnie widelcem, nakÅ‚adamy nadzienie. OdsÄ…czamy cranberry i rozprowadzamy na cieÅ›cie. PozostaÅ‚e ciasto rozwaÅ‚kowujemy i kroimy w paski o szerokoÅ›ci 1,5 cm, zawijajÄ…c lekko krawÄ™dzie. UkÅ‚adamy na żurawinowym nadzieniu w ksztaÅ‚cie kratownicy, przyciskajÄ…c koÅ„ce do boku formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180-200 °C piekarniku okoÅ‚o 30 minut (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160-180 °C).Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygniÄ™cia i posypujemy cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 75 minut + czas stygnięcia

Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 333 kcal / 1395 kJ
Białko: 4,9 gr
TÅ‚uszcz: 16,3 gr
Węglowodany: 43 gr


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Spalacze t?uszczu

Wersja do druku