Na zakończenie pełnego kulinarnych wrażeń dnia proponujemy ucztę dla prawdziwych smakoszy. Miłośnicy kuchni będą mogli się rozkoszować się bagietką własnego wypieku, a koneserzy docenić mnogość dodatków do zatopienia w pysznym serze. Tym samym szary, chłodny, jesienny dzień zamienił się w rozgrzewającą smakową podróż.

Kolacja – Fondue serowe z żurawinowÄ… bagietkÄ…
Składniki na 4 porcje:
Bagietka:
150 ml mleka
1/2 kostki drożdży (20 g)
1/2 łyżeczki cukru
250 g mÄ…ki
Sól
1-2 łyżki stołowej oliwy
100 g suszonej żurawiny
Fondue:
300 g małych szalotek
100 ml octu winnego czerwonego
200 ml wody
100 ml soku z żurawiny
2 łyżki stołowe miodu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziaren gorczycy
3 ziarenka pieprzu
100 g świeżej żurawiny
500 g sera Gruyére
500 g sera Appenzeller
2 zÄ…bki czosnku
400 ml wytrawnego białego wina
2-3 łyżeczek skrobi
20 ml wina Noilly Prat
Odrobina soku z cytryny
Świeżo starta gałka muszkatołowa
Pieprz
Zamykany słoik (o pojemności ok. 650ml)
300 g suszonej wołowiny
300 g pieczarek
1 słoik korniszonów (180g / 110g masy po odsączeniu)

Przygotowanie:
1.    Mleko podgrzać a nastÄ™pnie rozpuÅ›cić w nim drożdże razem z cukrem. MÄ…kÄ™, 1 Å‚yżeczkÄ™ soli i oliwÄ™ wrzucić do miski obrotowej i miksować aż do uzyskania ciasta o gÅ‚adkiej konsystencji. Przykryć uzyskanÄ… masÄ™ i odstawić na 30 minut do wyroÅ›niÄ™cia.
2.    W miÄ™dzyczasie obrać szalotki. W garnku zagotować razem ocet, wodÄ™, sok z żurawiny, ½ Å‚yżeczki soli, miód, ziarna gorczycy i pieprzu. NastÄ™pnie dodać do tego 250 g szalotek i Å›wieżej żurawiny. Wszystko zagotować i pozostawić na wolnym ogniu na ok. 10 minut, a potem wlać do przygotowanego sÅ‚oika (ok. 650 ml) i natychmiast zamknąć.
3.    Grubo posiekać suszonÄ… żurawinÄ™, dodać jÄ… do ciasta drożdżowego i wszystko razem jeszcze raz zmiksować. Z ciasta uformować bagietkÄ™ i wielokrotnie ponacinać w poprzek, a nastÄ™pnie uÅ‚ożyć jÄ… na wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia blasze do pieczenia i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 200 °C/ z obiegiem: 175 °C/ piekarnik gazowy: Poziom 3) przez ok. 20 minut.
4.    Umyć pieczarki i zetrzeć ser, nastÄ™pnie obrać i drobno posiekać czosnek. W odpowiedniej wielkoÅ›ci garnku zagotować wino, resztÄ™ szalotek i czosnek, i pozostawić na wolnym ogniu na ok. 5 minut. NastÄ™pnie przecedzić wino przez drobne sitko do naczynia do fondue (caquelon). Zagotować i stopniowo dodawać ser, ciÄ…gle mieszajÄ…c. SkrobiÄ™ wymieszać z wodÄ…. Przyprawić do smaku winem Noilly Prat, sokiem z cytryny, gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ… i pieprzem.  
5.    BagietkÄ™ pokroić w kostkÄ™. Fondue serowe podawać razem z kawaÅ‚kami bagietki, marynowanÄ… cebulÄ…, żurawinÄ…, pieczarkami, suszonÄ… woÅ‚owinÄ… i korniszonami.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma herbata z mlekiem
Ile kalorii ma serek homogenizowany
Ile kalorii ma miód
Ile kalorii ma jogurt pitny
Ile kalorii ma wino czerwone wytrawne
Ile kalorii ma pieczarkowa

Wersja do druku