Gdy jest piÄ™kna pogoda i Å›wieci sÅ‚oÅ„ce, nie mamy ochoty na obiad. Inaczej jest jesieniÄ… i zimÄ… – wtedy widok gorÄ…cego i sycÄ…cego posiÅ‚ku na talerzu jest tym, co od razu wywoÅ‚uje uÅ›miech na twarzy. Jesienny nastrój z pewnoÅ›ciÄ… poprawiÄ… wyjÄ…tkowe w smaku i wyglÄ…dzie roladki woÅ‚owe z żurawinowym sosem.

Obiad – Klasyczne roladkiwoÅ‚owe


Składniki dla 4 osób:
Roladki:
4 steki wołowe (około 200 g każdy)
2 ogórki konserwowe (około 30 g każdy)
3 cebule
2 łyżki musztardy (średnio-ostrej)
sól, pieprz
12 plasterków boczku (około 120 g)
50 g posiekanych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
1 łyżka sklarowanego masła

Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 l  wywaru warzywnego
150 ml czerwonego wina wytrawnego
100 g całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
25 g pistacji
pół pęczka tymianku
1-2 łyżki zagęstnika do sosów

Puree ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
200 ml mleka
1 łyżka masła
odrobina gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
patyczki do roladek

Przygotowanie:
1.    Steki myjemy i suszymy. Ogórki kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki.
2.    Steki smarujemy musztardÄ… i doprawiamy solÄ… i pieprzem. NakÅ‚adamy 3 plasterki boczku. Na jednÄ… koÅ„cówkÄ™ steku nakÅ‚adamy 2/3 kawaÅ‚ków cebuli, ogórki oraz posiekane żurawiny. Stek zwijamy mocno w roladkÄ™ i przebijamy patyczkiem do rolad lub szaszÅ‚yków. Jeszcze raz doprawiamy sola i pieprzem.
3.    Na patelni rozgrzewamy sklarowane masÅ‚o i pieczemy w nim roladki, co jakiÅ› czas odwracajÄ…c. Dodajemy pozostaÅ‚Ä… cebulÄ™ i koncentrat pomidorowy, a nastÄ™pnie zalewamy 500 ml wywaru warzywnego.  Przykrywamy i dusimy okoÅ‚o 40 minut.
4.    Po 40 minutach dodajemy pozostaÅ‚y wywar, żurawiny, pistacje i czerwone wino i dusimy kolejne 40 minut. W miÄ™dzyczasie myjemy tymianek i odrywamy listki od gaÅ‚Ä…zki.
5.    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Odcedzamy, dodajemy gorÄ…ce mleko oraz masÅ‚o, ugniatamy, a nastÄ™pnie przyprawiamy gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ….
6.    Rolady wyjmujemy z sosu. Do sosu dodajemy zagÄ™stnik, po czym ponownie wkÅ‚adamy rolady. Dekorujemy tymiankiem. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Czas przygotowania : około 105 minut

Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 861 kcal / 3600 kJ
Białko: 53,1 g
TÅ‚uszcz: 44,9 g
Węglowodany: 53,7 g


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku