Wszyscy o tym wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego powinno być nie tylko pożywne, ale też smaczne. Pyszna gorąca jajecznica na dobry początek dnia jest idealną propozycją na jesienny poranek. Ciepły posiłek rozgrzeje nas przed ciężkim dniem, a nutka smaku żurawiny amerykańskiej zapewni niezapomniane doznania dla podniebienia.

Jajecznicaz szynką i żurawiną amerykańską


Składniki dla 4 osób:
100 g gotowanej szynki w plasterkach
6 jajek
sól, pieprz
50 g pestek dyni
2 łyżki masła
80 g całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
1 łyżeczka świeżych liści tymianku (najlepiej cytrynowego)
4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
świeży tymianek do dekoracji

Przygotowanie:
1.    SzynkÄ™ kroimy w paski, jajka mieszamy z solÄ… i pieprzem, poÅ‚owÄ™ pestek dyni siekamy na maÅ‚e kawaÅ‚ki.
2.    MasÅ‚o rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy jajka, nastÄ™pnie caÅ‚ość posypujemy szynkÄ…, pestkami dyni, 2/3 żurawin oraz listkami tymianku. JajecznicÄ™ pozostawiamy, aż siÄ™ odpowiednio zetnie.
3.    Tosty podpiekamy w tosterze, nakÅ‚adamy jajecznicÄ™ i posypujemy pozostaÅ‚ymi pestkami dyni oraz cranberry. Dekorujemy liśćmi tymianku.

Czas przygotowania: około 25 minut
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 383 kcal / 1607 kJ
Białko: 22 g
TÅ‚uszcz: 22,1 g
Węglowodany: 25 g


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kromka chleba z masłem

Wersja do druku