Camembert to jeden z tych gatunków sera, które najczęściej kojarzymy z wykwintną kolacją, wystawnym obiadem lub elegancką deską serów serwowaną podczas spotkań towarzyskich. Jak przełamać ten stereotyp? To niewiarygodne jak cudowne smaki można wydobyć z mleka dzięki starannemu sposobowi warzenia oraz procesowi dojrzewania sera.
 Ten kremowy, biaÅ‚y krążek otoczony aksamitnÄ… skórkÄ…, to nie tylko nieoceniony skÅ‚adnik wysublimowanych potraw podawanych podczas uroczystych spotkaÅ„. To przede wszystkim przysmak, którego wyjÄ…tkowy smak okazuje siÄ™ być uniwersalnÄ… bazÄ… do każdej niemal potrawy. Wysokogatunkowe sery charakteryzujÄ… siÄ™ niezwykle zÅ‚ożonym smakiem. Dotyczy to zarówno dojrzaÅ‚ych, intensywnych serów, jak i tych Å›wieżych i Å‚agodnych. Być może to wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki temu, camembert tak idealnie współgra siÄ™ z wieloma produktami, tworzÄ…c w ten sposób niezrównane potrawy.
Jego wyjątkowość tkwi także w tym, że sam w sobie może stanowić zarówno pożywną i szybką przekąskę, jak również bazę prawdziwej kulinarnej uczty. Sery pleśniowe to niewyczerpane źródło inspiracji do tworzenia własnych przepisów, tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia i nasze poczucie smaku.

Jeśli szukasz inspirujących, a przy tym prostych pomysłów na wykorzystanie camembert w swoim codziennym jadłospisie, to z pewnością zainteresują Cię nasz propozycję na śniadanie, obiad oraz deser. Bon Appétit!

Åšniadanie to najważniejszy posiÅ‚ek w ciÄ…gu dnia. NiezbÄ™dnÄ… dawkÄ™ energii dostarczy Ci szybka i  smaczna francuska kanapka z camembert, którÄ… przygotujesz w zaledwie 2 minuty.
Na przekrojonej wzdÅ‚uż bagietce połóż wÄ™dlinÄ™ (szynkÄ™ lub polÄ™dwicÄ™), plasterki sera camembert (np. Merci Chef ! Natura) - wedÅ‚ug uznania i apetytu, oraz kilka listków Å›wieżej rukoli. Przełóż górnÄ… częściÄ… pieczywa i voilà!

Polędwica wołowa z camembert to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Będziesz potrzebować:
1 Camembert (np. Merci Chef ! 100 g z pieprzem)
4 kawaÅ‚ki woÅ‚owiny (polÄ™dwica)               
50g pieprzu rÄ™cznie rozgniecionego                          
10ml oleju                                            
30ml koniaku                                       
sól do smaku                                        
100ml śmietany
200ml bulionu woÅ‚owego      
Obtocz kawałki wołowiny w zmielonym pieprzu, a następnie pozbądź się jego nadmiaru. Pokrój w tym czasie camembert na ok. 1cm plasterki. Na patelni podgrzej olej i opiecz kawałki mięsa z każdej strony na dużym płomieniu. Posolić i podlej odrobiną koniaku. Zdejmij mięso z ognia i połóż na każdym kawałku plastry camembert, a następnie włóż do rozgrzanego do 150°C piekarnika i piecz przez ok. 5 minut. W tym czasie wlej na patelnię gęsty bulion wołowy, zmniejsz jego objętość i dodaj śmietanę. Podgrzewaj tak długo, aż sos osiągnie jednolitą konsystencję. Wyciągnij kawałki mięsa, rozłóż na talerzach i polej sosem z pieprzem bezpośrednio na ser.
Idealnym dodatkiem będzie ulubiona sałatka ze świeżych warzyw oraz chrupiące frytki lub talarki.

Deser – czyli przepyszna sÅ‚odka wariacja na temat camembert.

Zetrzyj na tarce jedno jabłko i wymieszaj je z łyżeczką cynamonu. Następnie podsmaż krążek camembert (np. Merci Chef !) na patelni, aż do momentu gdy jego środek zacznie topnieć. Wtedy możesz zdjąć go z patelni, nie wyłączając ognia. Zamiast niego na tej samej patelni spraż na małym ogniu przygotowane wcześniej jabłko z cynamonem. Gdy będzie już gotowe ułóż na krążku sera.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

frytki z piekarnika kcal
Bryzol wołowy Jakubiak
Ile kalorii ma kurczak pieczony w piekarniku

Wersja do druku