Do jednych z najczęstszych przyczyn nadwagi i otyłości zalicza się nieregularne spożywanie posiłków oraz niejedzenie śniadań. Dlaczego pierwszy posiłek ma tak duże znaczenia dla naszego zdrowia i sylwetki?
Śniadanie jest jednym z trzech najważniejszych posiłków, które powinniśmy spożywać w regularnych odstępach czasu w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane napędza naszą przemianę materii po nocnej przerwie i dostarcza organizmowi niezbędnych składników budulcowych oraz energetycznych. Pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu dwóch godzin po przebudzeniu, aby nie doprowadzić do znacznego spadku glukozy we krwi i zapobiec uczuciu znużenia, rozdrażnienia lub braku koncentracji. Warto zatem pamiętać o pożywnym śniadaniu przed wyjściem do pracy czy na uczelnię. A jak powinien wyglądać poranny posiłek?

Na dobry poczÄ…tek
PodstawÄ™ Å›niadania powinny stanowić zarówno produkty bogate w biaÅ‚ko, jak i wÄ™glowodany zÅ‚ożone. Dobrym wyborem bÄ™dÄ… zatem kanapki z peÅ‚noziarnistego pieczywa (np. razowego lub grahamka) z twarogiem, chudÄ… wÄ™dlinÄ… lub jajkiem. - Na talerzu muszÄ… siÄ™ też znaleźć dodatki w postaci warzyw – najlepiej sezonowych, bÄ™dÄ…cych nieocenionym źródÅ‚em witamin, które dodatkowo pobudzajÄ… wydzielanie soków żoÅ‚Ä…dkowych. Zdecydowanie unikajmy tÅ‚ustych produktów i ciężkostrawnych potraw, ponieważ obciążajÄ… one ukÅ‚ad pokarmowy i spowalniajÄ… procesy trawienne – mówi Magdalena Kanclerska, dietetyk z Centrum Naturhouse. Z kolei do picia odpowiednia bÄ™dzie woda, herbaty zioÅ‚owe lub owocowe, a także czarna herbata z cytrynÄ… czy Å›wieże soki z owoców. JeÅ›li decydujemy siÄ™ na kawÄ™, koniecznie dodajmy do niej mleka i nie pijmy jej na czczo.

Dodatkowa dawka energii
Dopełnienie pierwszego posiłku stanowi drugie śniadanie, które dostarcza dodatkowych źródeł energii i umożliwia sprawne funkcjonowanie organizmu. Może być on w postaci pełnowartościowej kanapki, owoców lub jogurtu z musli. Jeśli nie mamy czasu na zjedzenie drugiego śniadania, warto mieć zawsze pod ręką sok ze świeżo wyciskanych warzyw lub owoców.

W trosce o zdrowie i zgrabnÄ… sylwetkÄ™
Odpowiednio skomponowane Å›niadanie dostarcza ok. 25-30% dziennej racji pokarmowej i ma duże znaczenie dla naszego zdrowia, kondycji umysÅ‚u, a także dla utrzymania szczupÅ‚ej sylwetki. – Niejedzenie Å›niadaÅ„ może prowadzić do zaburzeÅ„ wagi, a w szczególnoÅ›ci do jej wzrostu. Osoby, które zgÅ‚aszajÄ… siÄ™ do nas z problemem nadwagi czÄ™sto przyznajÄ…, że zdarza im siÄ™ zapominać o porannym posiÅ‚ku. W konsekwencji w ciÄ…gu dnia czujÄ… siÄ™ gÅ‚odni, spożywajÄ… wiÄ™kszÄ… ilość pożywienia i chÄ™tniej siÄ™gajÄ… po wysokokaloryczne przekÄ…ski – przyznaje dietetyk z Centrum Naturhouse.
Chcąc zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe na zdrowsze, pamiętajmy przede wszystkim o regularnym spożywaniu posiłków, a każdy dzień zaczynajmy od pożywnego śniadania.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma serek almette
Chleb graham wartości odżywcze

Wersja do druku