Dieta dla diabetyka
Prawidłowo skomponowana dieta ma szczególne znaczenie dla każdej osoby chorej na cukrzycę. Podstawowe zasady żywieniowe, których powinni przestrzegać diabetycy nie są jednak skomplikowane i nie różnią się w znacznym stopniu od tych dla osób zdrowych. Na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Osoby chore powinny przede wszystkim pamiętać o regularnym spożywaniu 5-6 posiłków dziennie, najlepiej o ustalonych porach. Najważniejsze są śniadania, obiady i kolacje, mniejsze porcje lub przekąski można przeznaczać na drugie śniadanie i podwieczorek. Dieta diabetyka musi być przede wszystkim zrównoważona, oparta na różnorodnych produktach z uwzględnieniem wszystkich grup składników odżywczych.
Warto mieć na uwadze wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci spożywanych produktów, aby wiedzieć, co może pomóc, a co zaszkodzić zdrowiu. - Osoby chore na cukrzycÄ™ typu II powinny wÅ‚Ä…czyć do jadÅ‚ospisu wÄ™glowodany zÅ‚ożone, ponieważ podczas trawienia zÅ‚ożonego zwiÄ…zku dochodzi do powolnego uwalniania glukozy do krwi, co nie powoduje jej gwaÅ‚townych skoków – mówi Hanna Bieszczad, dietetyk z Centrum Naturhouse. Zalecanymi produktami bÄ™dÄ… zatem: roÅ›liny strÄ…czkowe, takie jak groch czy fasola, a także ryż, kasze, makarony, pÅ‚atki zbożowe. Na pierwsze Å›niadanie bez obaw można siÄ™gnąć po mleczne przetwory, a na drugie po owoc o niskim indeksie glikemicznym, np. truskawki. Unikać należy produktów bÄ™dÄ…cych źródÅ‚em cukrów prostych – sÅ‚odyczy, czekolady, owoców kandyzowanych i suszonych, konfitur oraz cukru sypkiego. Nie sÄ… wskazane również sÅ‚odkie napoje owocowe i gazowane. Z kolei w menu obiadowym powinno siÄ™ znaleźć chude miÄ™so (drób bez skóry, cielÄ™cina) lub chude ryby (dorsz, pstrÄ…g) oraz porcja warzyw.
Diabetycy muszą unikać potraw ciężkostrawnych i tłustych (smażonych mięs, parówek czy pasztetów), ale nie mogą zupełnie wyeliminować z diety tłuszczy, które w umiarkowanych ilościach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zalecane są głównie oleje roślinne, oliwa z oliwek, jak również tłuszcze pochodzące z orzechów, nasion słonecznika, jaj i produktów mlecznych. Sprzymierzeńcem osób z cukrzycą są również produkty zawierające błonnik, który znany jest z właściwości regulujących pracę układu pokarmowego. Dodatkowo zmniejsza on tempo wchłaniania glukozy do krwi, a także obniża poziom cholesterolu. Błonnik nasila ruchy robaczkowe jelit, przez co oczyszcza organizm z toksyn i pomaga zachować prawidłową wagę.
Znajomość zasad racjonalnego odżywania ma szczególne znaczenie w przypadku osób chorych na cukrzycę. Prowadząc zdrowy tryb życia, bez szkodliwych nałogów, uwzględniając prawidłową dietę i umiarkowany wysiłek fizyczny, zdecydowanie łatwiej jest walczyć z chorobą.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Salceson ozorkowy czarny kalorieKiełbasa drobiowa Morliny kcal
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele