Cukrzyca typu II to bez wÄ…tpienia jedna z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Dotyka osób w każdym wieku – zarówno starszych, ale także maÅ‚ych dzieci. 27 czerwca obchodzony jest DzieÅ„ Walki z CukrzycÄ…. O kilka porad zwiÄ…zanych dietÄ… dla diabetyka poprosiliÅ›my HannÄ™ Bieszczad, dietetyka z Centrum Naturhouse.



    PrawidÅ‚owo skomponowana dieta ma szczególne znaczenie dla każdej osoby chorej na cukrzycÄ™. Podstawowe zasady żywieniowe, których powinni przestrzegać diabetycy nie sÄ… jednak skomplikowane i nie różniÄ… siÄ™ w znacznym stopniu od tych dla osób zdrowych. Na co należy zwrócić szczególnÄ… uwagÄ™?
    Osoby chore powinny przede wszystkim pamiÄ™tać o regularnym spożywaniu 5-6 posiÅ‚ków dziennie, najlepiej o ustalonych porach. Najważniejsze sÄ… Å›niadania, obiady i kolacje, mniejsze porcje lub przekÄ…ski można przeznaczać na drugie Å›niadanie i podwieczorek. Dieta diabetyka musi być przede wszystkim zrównoważona, oparta na różnorodnych produktach z uwzglÄ™dnieniem wszystkich grup skÅ‚adników odżywczych.

Warto mieć na uwadze wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci spożywanych produktów, aby wiedzieć, co może pomóc, a co zaszkodzić zdrowiu. - Osoby chore na cukrzycÄ™ typu II powinny wÅ‚Ä…czyć do jadÅ‚ospisu wÄ™glowodany zÅ‚ożone, ponieważ podczas trawienia zÅ‚ożonego zwiÄ…zku dochodzi do powolnego uwalniania glukozy do krwi, co nie powoduje jej gwaÅ‚townych skoków – mówi Hanna Bieszczad, dietetyk z Centrum Naturhouse. Zalecanymi produktami bÄ™dÄ… zatem: roÅ›liny strÄ…czkowe, takie jak groch czy fasola, a także ryż, kasze, makarony, pÅ‚atki zbożowe. Na pierwsze Å›niadanie bez obaw można siÄ™gnąć po mleczne przetwory, a na drugie po owoc o niskim indeksie glikemicznym, np. truskawki. Unikać należy produktów bÄ™dÄ…cych źródÅ‚em cukrów prostych – sÅ‚odyczy, czekolady, owoców kandyzowanych i suszonych, konfitur oraz cukru sypkiego. Nie sÄ… wskazane również sÅ‚odkie napoje owocowe i gazowane. Z kolei w menu obiadowym powinno siÄ™ znaleźć chude miÄ™so (drób bez skóry, cielÄ™cina) lub chude ryby (dorsz, pstrÄ…g) oraz porcja warzyw.

Diabetycy muszą unikać potraw ciężkostrawnych i tłustych (smażonych mięs, parówek czy pasztetów), ale nie mogą zupełnie wyeliminować z diety tłuszczy, które w umiarkowanych ilościach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zalecane są głównie oleje roślinne, oliwa z oliwek, jak również tłuszcze pochodzące z orzechów, nasion słonecznika, jaj i produktów mlecznych. Sprzymierzeńcem osób z cukrzycą są również produkty zawierające błonnik, który znany jest z właściwości regulujących pracę układu pokarmowego. Dodatkowo zmniejsza on tempo wchłaniania glukozy do krwi, a także obniża poziom cholesterolu. Błonnik nasila ruchy robaczkowe jelit, przez co oczyszcza organizm z toksyn i pomaga zachować prawidłową wagę.
      Znajomość zasad racjonalnego odżywania ma szczególne znaczenie w przypadku osób chorych na cukrzycÄ™. ProwadzÄ…c zdrowy tryb życia, bez szkodliwych naÅ‚ogów, uwzglÄ™dniajÄ…c prawidÅ‚owÄ… dietÄ™ i umiarkowany wysiÅ‚ek fizyczny, zdecydowanie Å‚atwiej jest walczyć z chorobÄ….


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Salceson ozorkowy czarny kalorie
Kiełbasa drobiowa Morliny kcal

Wersja do druku