Przed wiekami rozkoszowaÅ‚ siÄ™ nimi sam rzymski wódz Juliusz Cezar. DziÅ› możemy je kupić równiutko uÅ‚ożone w pÄ™czkach na straganach lub sklepowych półkach. BiaÅ‚e, zielone lub fioletowe – zwracajÄ… naszÄ… uwagÄ™. Szparagi! Warto po nie siÄ™gnąć i to wÅ‚aÅ›nie teraz.
Spaghetti z zielonymi szparagami

czas przygotowania: 45 minut
ilość porcji: 5-6

Składniki:
0,5 kg nitek spaghetti
2 średnie szalotki
1 kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr
30 g sera żółtego, najlepiej ostrego
0,5 kg zielonych szparagów (mogą być świeże lub mrożone)
duża łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos pomidorowy Knorr
łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
czarny pieprz, najlepiej świeżo zmielony

Przygotowanie:
Przyrządź sos pomidorowy Knorr zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Ugotuj szparagi (włóż pęczek do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok. 7 minut, a po wyjęciu szparagi pokrój).
Ugotuj spaghetti al dente w wodzie z KostkÄ… do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr.  
Szalotki posiekaj i wsyp na patelnię z rozgrzaną oliwą. Następnie dosyp szparagi. Wszystko zalej przyrządzonym sosem pomidorowym i posyp natką pietruszki. Zamieszaj i duś 10 minut.
Odcedź makaron i polej go sosem. Zamieszaj, ale bardzo delikatnie. Przed podaniem posyp startym serem.    
źródło: www.przepisy.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku