GMO, czyli Genetically Modified Organisms to organizmy, do których sztucznie wprowadza się obce geny, pobrane z innego organizmu. Modyfikacje genetyczne dotyczą nie tylko warzyw i owoców, ale także zwierząt czy leków. Jednak to zmiany w genotypie żywności budzą zdecydowanie najwięcej kontrowersji.


    PierwszÄ… roÅ›linÄ…, która poddana zostaÅ‚a modyfikacji genetycznej byÅ‚ tytoÅ„, natomiast pomidor byÅ‚ pierwszym zmodyfikowanym organizmem, który trafiÅ‚ do sprzedaży. W obu przypadkach ingerencja w genotyp miaÅ‚a za zadanie zwiÄ™kszyć wytrzymaÅ‚ość organizmu podczas transportu, a także przyspieszyć jego wzrost. Do dzisiaj zwolennicy GMO wskazujÄ… na wiÄ™kszÄ… odporność modyfikowanej roÅ›liny na czynniki klimatyczne, jej lepszÄ… możliwość dostosowania siÄ™ do sÅ‚abszej jakoÅ›ciowo gleby oraz szybszy wzrost. Dodatkowo, takie organizmy prezentujÄ… siÄ™ korzystniej: sÄ… dorodniejsze i bardziej kolorowe, a podczas przechowywania dÅ‚użej zachowujÄ… Å›wieżość. Argument zwiÄ™kszonej odpornoÅ›ci GMO na szkodniki ponoszony jest także przez część naukowców, próbujÄ…cych rozwiÄ…zać problem gÅ‚odu na Å›wiecie.

    Å»ywność modyfikowana genetycznie ma też zagorzaÅ‚ych przeciwników, których grono zdaje siÄ™ powiÄ™kszać. Ich koronnym argumentem sÄ… wyniki badaÅ„ wskazujÄ…ce, że dÅ‚ugotrwaÅ‚e spożywanie żywnoÅ›ci transgenicznej może mieć szkodliwy wpÅ‚yw na zdrowie nasze i naszych potomków. Badania na myszach wykazaÅ‚y, że myszy karmione modyfikowanÄ… kukurydzÄ… w 3-4 pokoleniu zaczynajÄ… wykazywać obniżonÄ… pÅ‚odność - a w 90% przypadków to, co jest prawdÄ… u myszy, sprawdza siÄ™ także u czÅ‚owieka. Dodatkowo GMO wykazuje siÄ™ wiÄ™kszym potencjaÅ‚em alergennym, natomiast zmniejszonÄ… zawartoÅ›ciÄ… cennych skÅ‚adników odżywczych. Przeciwnicy zmutowanej żywnoÅ›ci zbijajÄ… w koÅ„cu argument, jakoby byÅ‚a ona rozwiÄ…zaniem problemu gÅ‚odu w krajach Trzeciego Åšwiata, których nie bÄ™dzie stać zarówno na pestycydy, jak i sadzonki transgenicznych roÅ›lin. Co wiÄ™cej, badania Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa dowodzÄ…, że głód na Å›wiecie spowodowany jest niewÅ‚aÅ›ciwÄ… dystrybucjÄ… żywnoÅ›ci, a nie jej brakiem. NajwiÄ™kszÄ… jednak wÄ…tpliwoÅ›ciÄ…, zarówno naukowców, rolników, jak i konsumentów jest faktyczny, dÅ‚ugodystansowy wpÅ‚yw żywnoÅ›ci modyfikowanej genetycznie na organizm czÅ‚owieka oraz na ekosystem. Istnieje bowiem niewiele  zweryfikowanych badaÅ„ dotyczÄ…cych oddziaÅ‚ywania GMO na czÅ‚owieka, wciąż wiele jest kwestii niewyjaÅ›nionych. Eksperymenty żywieniowe prowadzone do tej pory trwaÅ‚y zbyt krótko, aby móc realnie ocenić wpÅ‚yw GMO na zdrowie zarówno pokoleÅ„ żyjÄ…cych obecnie, jak i tych z przyszÅ‚oÅ›ci, dlatego racjonalne wydaje siÄ™ kierowanie zasadÄ… przezornoÅ›ci. WÄ…tpliwoÅ›ci jest tak wiele, że sporo firm caÅ‚kowicie rezygnuje ze stosowania zmutowanych półproduktów w produkcji swoich wyrobów - tak jak na przykÅ‚ad wielkopolska marka Primavika, która do wyrobu swoich produktów używa tylko naturalnych skÅ‚adników, wolnych od GMO.

- Od samego początku marka Primavika stawiała wyłącznie na produkty naturalne, często pochodzące z upraw ekologicznych, a te ustawowo wolne są od GMO - mówi Paweł Skrzypczak prezes firmy Primavika, specjalizującej się w produkcji zdrowej żywności oraz produktów dla wegetarian i wegan. Zdrowie jest zbyt cenne, by na nim eksperymentować, a tak marka postrzega żywność genetycznie modyfikowaną i jej zastosowanie w produkcji przetworów. Nasze pasty z dodatkiem pieczarek, pomidorów i cieciorki czy też proponowane przez nas dania obiadowe zawierają tylko naturalne komponenty, których smak nie jest ulepszany przez dodatkowe, sztuczne aromaty. Jesteśmy dumni, że możemy zaoferować innym takie wyroby, które z czystym sercem i radością sami codziennie spożywamy.
    Dopóki nie powstanÄ… badania, które z niezbitÄ… pewnoÅ›ciÄ… dowodzić bÄ™dÄ…, że zmiany w genotypie warzyw i owoców nie sÄ… szkodliwe, rozsÄ…dniej jest wybierać żywność naturalnÄ…. Aby mieć pewność, że wybierane przez nas produkty sÄ… wolne od GMO, należy przede wszystkim przestrzegać kilku zasad podczas codziennych zakupów: wybierać żywność ekologicznÄ…, unikać sztucznych dodatków i substancji sÅ‚odzÄ…cych (sÅ‚odziki, aspartam) oraz zawsze szukać na wybieranym produkcie informacji od producenta czy produkt jest wolny od GMO.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma pizza bez mięsa
Ile kalorii ma pasta wege

Wersja do druku