Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Naturalny, pieczony, suszony, marynowany. Bez jego intensywnego aromatu wiele potraw straciłoby swój charakter.

Czosnek swojÄ… przygodÄ™ z kuchniÄ… zaczÄ…Å‚ kilka tysiÄ™cy lat temu, a do dziÅ› cenimy jego zdrowotne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci i magicznÄ… moc nadawania posiÅ‚kom wyrazistoÅ›ci i intensywnego aromatu. Jest narodowÄ… przyprawÄ… Azji, nieodÅ‚Ä…cznym skÅ‚adnikiem kuchni indyjskiej. W Europie od dawien dawna cenimy go za pozytywny wpÅ‚yw na ciaÅ‚o – poprawia odporność, oczyszcza organizm. W kuchni kilka zÄ…bków Å›wieżego czosnku potrafi zdziaÅ‚ać cuda. Coraz częściej siÄ™gamy również po jego inne odsÅ‚ony – np. czosnkowÄ… oliwÄ™ z oliwek, której kilka kropel wieÅ„czÄ…cych talerz wÅ‚oskiego spaghetti czy też bukiet saÅ‚atek dopeÅ‚nia caÅ‚y posiÅ‚ek. Powodzeniem cieszy siÄ™ także czosnek marynowany – w różnych wariacjach smakowych, zawsze pod rÄ™kÄ…, doskonaÅ‚y na grilla.

Polacy uwielbiajÄ… spÄ™dzać czas na Å›wieżym powietrzu, chÄ™tnie też siÄ™gajÄ… po produkty, które w szybki i prosty sposób umożliwiajÄ… przygotowanie smacznej kolacji z grilla – w tym także po marynowany czosnek – mówi MaÅ‚gorzata Przeździecka (Marketing Manager Scandic-Food w Polsce). Czosnek z zioÅ‚ami, jako produkt Å‚agodny, ale peÅ‚en aromatu, może być podawany nawet jako przekÄ…ska, gdy skuszeni czerwcowym sÅ‚oÅ„cem rozpoczniemy w koÅ„cu dÅ‚ugo oczekiwany sezon grillowy. Pikantnym czosnkiem chili nadziać możemy miÄ™so, np. schab, który uzyska dziÄ™ki temu niepowtarzalny aromat. Czosnek z oliwkami i suszonymi pomidorami natomiast idealnie sprawdzi siÄ™ jako dodatek do Å›ródziemnomorskiej saÅ‚atki lub typowo wÅ‚oskiej bruschetty. W plenerze wystarczy kawaÅ‚ek serka fety, sÅ‚oiczek Streamline i wykwintna przekÄ…ska gotowa – dodaje MaÅ‚gorzata Przeździecka.
Czosnki marynowane to wyrazisty dodatek do potraw, szczególnie lubiany w kuchni wÅ‚oskiej i greckiej – choć  oczywiÅ›cie nie tylko. Smakowe odmiany tej przyprawy Å›wietnie komponujÄ… siÄ™ z propozycjami „na zimno” – z wszelkiego rodzaju saÅ‚atkami, deskami serów, jak koreczki. Marynowany czosnek nie jest tak intensywny w smaku, jak ten surowy – dlatego bez obaw można wÅ‚Ä…czyć go w imprezowe menu. Oliwa neutralizuje jego intensywny  zapach, a równoczeÅ›nie rozpuszcza i czyni lepiej przyswajalnymi najważniejsze skÅ‚adniki tegoż panaceum dla zdrowia i urody.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii majÄ… oliwki

Wersja do druku