Pierniki obecne są w naszej kuchni od setek lat, uważane za tradycyjny polski wypiek. Pochodzą one jednak z okolic dzisiejszej Holandii i początkowo traktowane były jako symbol dobrobytu, dostępny jedynie dla najbogatszych mieszkańców miast hanzeatyckich.


W Polsce piernik poczÄ…tkowo znany byÅ‚ pod nazwÄ… miodownik – byÅ‚o to ciasto chlebowe przygotowywane na bazie mÄ…ki i miodu, które dojrzewaÅ‚o latami w piwnicach. IstniaÅ‚a tradycja przygotowania ciasta piernikowego w dniu narodzin córki. ByÅ‚o ono pieczone dopiero w dniu jej zamążpójÅ›cia. Nie od razu jednak piernik byÅ‚ korzennym, aromatycznym ciastem. Legenda gÅ‚osi, że pewnego razu czeladnik Niclos Czan przez pomyÅ‚kÄ™ dodaÅ‚ do ciasta nieco przypraw korzennych i przypadkowo wymyÅ›liÅ‚ jedyny w swoim rodzaju wypiek, który dziÄ™ki dÅ‚ugiej przydatnoÅ›ci do spożycia sÅ‚użyÅ‚ niegdyÅ› jako pokarm dla wojska. Zawartość miodu oraz ostrych przypraw korzennych pozwalaÅ‚a leczyć niestrawność, a także przeciwdziaÅ‚ać przeziÄ™bieniom. Glukoza i fruktoza bowiem krzepiÄ… organizm i hamujÄ… procesy starzenia a przyprawy korzenne dodatkowo wzmacniajÄ… serce i nerwy.
Polska nazwa piernik pochodzi od starodawnego sÅ‚owa pierny (czyli pieprzny) i odnosiÅ‚a siÄ™ wÅ‚aÅ›nie do intensywnych przypraw w nim zawartych. Zamożniejsi obywatele chÄ™tnie używali go jako zakÄ…ski do wódki, damy jednak z luboÅ›ciÄ… raczyÅ‚y siÄ™ nim podczas podwieczorków. Najstarszy zachowany przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 roku i zanotowany zostaÅ‚ nie w książce kucharskiej, ale poradniku medycznym o tytule „Compendium medicum   auctum, to iest krótkie zebranie y opisanie chorób, ich różnoÅ›ci, przyczyn, znaków, sposobów do leczenia”. Dowodzi to tezy, że poczÄ…tkowo ciasto to byÅ‚o nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem.

    W staropolszczyźnie wypiekano wiele rodzajów pierniczków: katarzynki przed Andrzejkami lub mikoÅ‚ajki na 6 grudnia, doÅ‚Ä…czane nastÄ™pnie do prezentów. Obecne pierniki  nie sÄ… już dobrem luksusowym i możemy cieszyć siÄ™ ich niepowtarzalnym smakiem niemal bez ograniczeÅ„. Poza tradycyjnymi ciastami piernikowymi, przygotowywanymi głównie na ÅšwiÄ™ta Bożego Narodzenia, na półkach sklepowych znaleźć możemy wszelkiego rodzaju drobne ciasteczka: z nadzieniem lub bez, lukrowane, w czekoladzie lub z posypkÄ…… istniejÄ… także firmy cukiernicze, które specjalizujÄ… siÄ™ w wyrobie tych korzennych smakoÅ‚yków, np. marka Lambertz. W jej ofercie znaleźć możemy daleko wiÄ™cej zróżnicowanych produktów, niż u cukierników niesprofilowanych. TakÄ… nowoÅ›ciÄ… sÄ… np. pierniki w czekoladzie z nadzieniem Å›liwkowym, w smaczny i umiejÄ™tny sposób Å‚Ä…czÄ…ce tradycjÄ™ z nowoczesnoÅ›ciÄ….
    Warto samemu spróbować wypieku tradycyjnych pierników. Gdy nie ma jednak na to czasu, siÄ™gnąć można po te ze sklepowej  - najlepiej najwyższej - półki.

www.lambertz.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii majÄ… pierniczki w czekoladzie
Ile kalorii majÄ… pierniki
Bundz krowi kalorie

Wersja do druku