Kraków-Frankfurt, Frankfurt-Porto i ….. znajdujemy siÄ™ w pachnÄ…cej wiosnÄ…, zielonej Portugalii. GdzieÅ› daleko za sobÄ… pozostawiliÅ›my -10 stopni, zimny wiatr i gorÄ…ce kaloryfery. Teraz trzeba tylko pozbyć siÄ™ wierzchnich ubraÅ„ i pozwolić ciaÅ‚u na krótkÄ… chwilÄ™ adaptacji do nowych warunków.

Mała turystyczna miejscowość Espinho, nieco uśpiona o tej porze roku, zachwyca przede wszystkim swoim położeniem. Ocean Atlantycki i piękne piaszczyste plaże pełne różnobarwnych muszli. Marzymy by jak najszybciej zamoczyć dłonie w jego zimnych i nieprzyjaznych wodach. Otacza nas silny, przenikliwy wiatr i nasycone wilgocią powietrze, którym naprawdę oddycha się pełną piersią. Jesteśmy nad oceanem, czujemy jego zapach, smak i dotyk. Powoli zapada zmierzch. O tej porze goście i miejscowi udają się do położonych przy plażach restauracji. My jednaj zaczynamy od skosztowania tradycyjnego porto w pobliskim barze. Głęboki aromat trunku, zapach i intensywna barwa sprawiają, że chciałoby się krzyknąć: witaj Portugalio!

Restauracja napełnia się gośćmi dopiero po godzinie 20. Owoce morza, białe i czerwone wino, kilka smakowicie przyrządzonych grillowanych ryb, słodkie desery i oczywiście aromatyczne porto. Z uwagą celebrujemy każdy kęs. Za szybami okien sięgającymi podłogi szumi potężny ocean. Stopniowo zaczynamy dopasowywać się do otoczenia. Kolacja trwa bardzo długo. Może niezdrowo jest jadać w nocy i kłaść się spać po 24, ale będąc w Portugalii grzechem byłoby łamać miejscowe zwyczaje, zwłaszcza jeśli naprawdę chce się poznać ten kraj.

Poranek. WspaniaÅ‚e Å›niadanie zachwyca przede wszystkim Å›wieżymi owocami i doskonale wypieczonym  chlebem.  Åšwietnie smakuje  w hotelowej restauracji z widokiem na plażę i ocean. W takim otoczeniu chciaÅ‚oby siÄ™ rozkoszować jedzeniem przez wiele godzin. Ale dziÅ› jest dzieÅ„, w którym dane nam bÄ™dzie poznać jeden z głównych naturalnych cudów Portugalii - korÄ™ dÄ™bu korkowego. Z tego lekkiego, ciepÅ‚ego i miÄ™kkiego w dotyku materiaÅ‚u powstajÄ… podÅ‚ogi, Å›ciany i oczywiÅ›cie najwyższej jakoÅ›ci korki do butelek. Znajdziemy go w ekskluzywnych samochodach, sÄ… częściÄ… eleganckich butów czy niezwykle dekoracyjnych ozdób. Surowiec ten wykorzystuje nawet NASA! Produkcja tych wszystkich dużych i maÅ‚ych przedmiotów wymaga nieprawdopodobnej cierpliwoÅ›ci i precyzji. Zwiedzamy fabryki podłóg korkowych i korka do butelek. Z tysiÄ™cy kawaÅ‚ków kory powstajÄ… wyroby najwyższej klasy. Każdy z nas posiada już swojÄ… czÄ…stkÄ™ nieprzetworzonej jeszcze kory. Dotykamy zmieniajÄ…cego siÄ™ z chwili na chwilÄ™ materiaÅ‚u, podziwiamy delikatnÄ… strukturÄ™ i naturalnÄ… barwÄ™.
Po wielu godzinach wÄ™drówki korkowym szlakiem przychodzi czas na smaczny finaÅ‚. Wizyta w piwnicach Sandemana w poÅ‚ożonej nad rzekÄ… Douro miejscowoÅ›ci Vila nova de Gaia. Olbrzymie beczki napeÅ‚nione aromatycznym trunkiem ulokowane w ciemnych piwnicznych korytarzach robiÄ… na wszystkich ogromne wrażenie. BÄ™dziemy degustować czerwone i biaÅ‚e wino, ukryte w butelkach zaopatrzonych w korki najwyższej klasy. Przed oczyma mamy jeszcze proces ich powstawania – jak z dziewiczej kory dÄ™bu krok po kroku wyÅ‚ania siÄ™ ten maÅ‚y a jakże cenny przedmiot, który już nigdy wiÄ™cej nie bÄ™dzie dla nas jedynie butelkowym korkiem.

Z Porto wyjeżdżamy wczesnym rankiem na południe. Przez szyby busa podziwiamy maleńkie wioski-miasteczka, pola uprawne, drzewa oliwkowe i niewielki zielone wzgórza. Po lewej stronie mijamy Fatimę i wkrótce zjeżdżamy z autostrady na prawo, by nieco krętymi drogami dotrzeć do ślicznego miasteczka Coruche położonego w regionie Alentejo. Odkrywamy wąskie uliczki wraz z pomalowanymi na biało, zielono i niebiesko domami, przed którymi w małych ogródkach kwitną kwiaty, a drzewa uginają się pod ciężarem pomarańczy.
Korkowe dęby zajmują ogromne tereny na południu Portugalii. Te rozłożyste drzewa można łatwo poznać po jasnobrązowym pniu, który widoczny jest pomiędzy dwiema częściami kory. Jej usunięty fragment odrasta po 9 latach. I co najważniejsze - proces ściągania kory, z której powstają wszystkie korkowe produkty jest całkowicie bezpieczny dla drzew, które dożywają 200 lat. Nawiązujemy bezpośredni kontakt z dębem, dotykamy nagrzanego słońcem pnia, szorstkiej kory, gałęzi i liści. Chcemy zapamiętać każdy szczegół, każdą nierówność i przyjemną gładką powierzchnię miejsc pozbawionych kory. Aparaty fotograficzne nie nadążają za pragnieniami zatrzymania chwili.
Podróż zbliża siÄ™ ku koÅ„cowi. Jeszcze szybki nocny rzut oka na stolicÄ™ kraju i … Lizbona-Frankfurt, Frankfurt-Kraków. Po opuszczeniu samolotu czujemy chłód marcowego wieczoru. Obrazy zielonych lasów dÄ™bu korkowego towarzyszyÅ‚y nam przez caÅ‚Ä… podróż, a ciepÅ‚e kawaÅ‚ki kory i butelki porto z prawdziwym korkiem ukryte gdzieÅ› w walizkach, z pewnoÅ›ciÄ… nie pozwolÄ… zapomnieć ani o Portugalii ani też o jej wyjÄ…tkowym naturalnym darze dla nas wszystkich.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ekler

Wersja do druku