Czasem wykwintnie, czasem prosto, ale zawsze smacznie. Książka Evity de Gor i Gavina Baxtera to dwujęzyczny przewodnik kulinarny, który przyda się nie tylko w kuchni, ale także podczas wyprawy na egzotyczny targ.
Å»ycie ma wiele smaków. Najlepiej można siÄ™ o tym przekonać zmieniajÄ…c na jakiÅ› czas miejsce zamieszkania. O jego wyjÄ…tkowoÅ›ci w dużej mierze decydujÄ… smaki lokalnych potraw, a skÅ‚adników do nich należy szukać tam, gdzie to robiÄ… miejscowi – na targach i bazarach. WiedzÄ… o tym autorzy książki Smaki Å›wiata – Polka, która wiÄ™kszość życia mieszkaÅ‚a w Australii oraz Australijczyk, który osiadÅ‚ w Polsce. Ich książka to owoc współpracy i przyjaźni, jaka poÅ‚Ä…czyÅ‚a tych dwoje pasjonatów sztuki kulinarnej.
Smaki świata to wyjątkowa podróż przez wszystkie kontynenty. Przepisom kulinarnym towarzyszą krótkie komentarze do specyfiki wybranego regionu. Każda z kuchni narodowych reprezentowana jest przez wyjątkowe smakołyki. Z włoskich specjałów autorzy wybrali między innymi bruschettę z pomidorem i bazylią oraz zapiekankę z rabarbarem i śliwkami. Pieczone udka kurczaka to propozycja dla miłośników dalekiego Peru, a przepis na sos chimichurri przybliża podniebieniom kawałek Argentyny. Polska kuchnia bynajmniej nie wypada na tle innych państw blado. Przykładem może być przepis na łososia bałtyckiego z grilla, pieczona rolada wieprzowa z wędzonymi śliwkami, grzybami i cebulą. Mimo popularności fast foodów, domowe obiady traktowane są w naszym kraju jako tradycja, co sprzyja sięganiu po różnorodne produkty pochodzenia naturalnego, których nie brakuje na targowiskach i bazarach. Smaki świata to książka także o tym, jak ważne jest nieprzetworzone jedzenie i radość gotowania.

O autorach:
Evita de Gor
— urodzona w Polsce, córka aktorki i marynarza. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego i School of Visual Arts w Sydney. Przez wiÄ™kszość życia zwiÄ…zana z AustraliÄ…. Nie obce sÄ… jej wyzwania – przeprowadzaÅ‚a siÄ™ ponad 30 razy, w tym dwa razy wraz z caÅ‚ym dobytkiem na koniec Å›wiata. Autorka książek dla dzieci, mÅ‚odzieży i dorosÅ‚ych. Matka szeÅ›ciorga dzieci. CaÅ‚y czas w ruchu, także w kuchni.
Gavin Baxter — mistrz kuchni uhonorowany medalami w Australii na poziomie stanowym
i ogólnokrajowym, pasjonat podróży. Obecnie szef kuchni Hotelu Marriott w Warszawie, gdzie miaÅ‚ okazjÄ™ gotować miÄ™dzy innymi dla prezydenta Stanów Zjednoczonych Baracka Obamy podczas jego wizyty w Polsce. Wraz z żonÄ… AgnieszkÄ… i dwiema córkami odkrywa polskie smaki,  zwÅ‚aszcza te regionalne.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

rolada biszkoptowa z kremem kalorie
Pomidor malinowy kcal

Wersja do druku