Kuszą nas bogactwem kolorów, smakiem i zapachem. W sklepach pojawiają się już pierwsze nowalijki, które odpowiednio dobrane są doskonałym źródłem witamin i uzupełnieniem wiosennego menu.

Po zimie w naszym organizmie mogÄ… wystÄ™pować niedobory witamin i minerałów, spowodowane m. in. brakiem Å›wieżych warzyw oraz owoców w codziennym jadÅ‚ospisie. Aby  zapewnić sobie odpowiedniÄ… dawkÄ™ niezbÄ™dnych skÅ‚adników odżywczych i zadbać o zdrowe menu, warto wraz z nadejÅ›ciem wiosny korzystać z dobrodziejstw natury w postaci nowalijek. MÅ‚ode warzywa stanowiÄ… doskonaÅ‚e urozmaicenie diety, sÄ… źródÅ‚em cennych dla zdrowia skÅ‚adników mineralnych i witamin. MajÄ… także liczne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zdrowotne.  

Właściwości nowalijek

Do najpopularniejszych nowalijek należy m. in. rzodkiew, która dostarczy nam odpowiedniej dawki potasu, magnezu, wapnia oraz witamin: C i z grupy B, a także pozytywnie wpÅ‚ynie na kondycjÄ™ wÅ‚osów i paznokci. - W pielÄ™gnacji urody pomocna okaże siÄ™ również mÅ‚oda saÅ‚ata zawierajÄ…ca mnóstwo minerałów oraz witamin, w tym witaminÄ™ E, która chroni przed dziaÅ‚aniem wolnych rodników i spowalnia tym samym procesy starzenia siÄ™ skóry. Dodatkowo jest źródÅ‚em kwasu foliowego, dlatego podobnie jak natka pietruszki, polecana jest zwÅ‚aszcza kobietom w ciąży – mówi Agnieszka Nowak, dietetyczka z Centrum Naturhouse. Z kolei koper dodany do potraw pobudzi apetyt i pomoże zwalczyć dolegliwoÅ›ci ukÅ‚adu pokarmowego (wzdÄ™cia i niestrawność). Ma on także wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci stymulujÄ…ce laktacjÄ™ u kobiet karmiÄ…cych piersiÄ…. Zastosowanie nowalijek w kuchni może być bardzo różnorodne. Najczęściej siÄ™gamy po nie przygotowujÄ…c kanapki czy saÅ‚atki. DodajÄ…c np. do twarożku garść szczypiorku zapewnimy organizmowi dawkÄ™ magnezu, wapnia oraz witaminy C. MÅ‚ody szczypiorek ma także dziaÅ‚anie bakteriobójcze i wspomaga przemianÄ™ materii. ŹródÅ‚em cennych minerałów, przede wszystkim jodu, jest także Å›wieża rzeżucha, którÄ… podobnie jak inne warzywa (szczypiorek, pietruszkÄ™) możemy bez problemu wyhodować sami w domu.

Czy wszystkie młode warzywa są zdrowe?
Nowalijki nie zawsze jednak sÄ… bezpieczne dla zdrowia. ZwÅ‚aszcza te mÅ‚ode warzywa, które pojawiajÄ… siÄ™ w sklepach bardzo wczeÅ›nie, hodowane sÄ… zazwyczaj w szklarniach, bez dostÄ™pu do Å›wiatÅ‚a sÅ‚onecznego, mogÄ… też zawierać szkodliwe substancje, jak np. azotany czy sztuczne nawozy. Z tego powodu zaleca siÄ™, aby dzieciom do drugiego roku życia nie podawać ich w ogóle. Na nowalijki powinny również uważać osoby ze skÅ‚onnoÅ›ciami do alergii oraz cierpiÄ…ce na zespół jelita nadwrażliwego. Bardzo ważne jest dokÅ‚adne sprawdzanie źródÅ‚a, z którego pochodzÄ… uprawy. Najlepsze sÄ… te z gospodarstw ekologicznych lub od zaprzyjaźnionych dostawców. RobiÄ…c zakupy na targu lub w warzywniaku warto zapytać sprzedawcÄ™, skÄ…d pochodzÄ… warzywa. Sami również możemy ocenić, czy produkt jest naturalny i Å›wieży, chociażby po jego wyglÄ…dzie i zapachu. JeÅ›li warzywa sÄ… bardzo wyroÅ›niÄ™te, majÄ… jaskrawe kolory i sÄ… dostÄ™pne w sklepach na samym poczÄ…tku sezonu, może to oznaczać, że zawierajÄ… wiÄ™kszÄ… ilość sztucznych nawozów. Lepsze bÄ™dÄ… zatem te mniejsze, bardziej jÄ™drne, o naturalnym, delikatnym zapachu. PamiÄ™tajmy też, aby przed spożyciem dokÅ‚adnie umyć i wypÅ‚ukać produkty, a także cienko obrać je ze skóry – zaleca dietetyczka z Naturhouse.

Odpowiednio dobrane nowalijki są z pewnością zdrowym, a przede wszystkim smacznym dodatkiem do wiosennych potraw. Doskonale sprawdzą się jako przekąski, które możemy podjadać między posiłkami. Dodatkowo są niskokaloryczne, dlatego mogą być dobrym uzupełnieniem diety dla osób walczących z nadmiernymi kilogramami. Świeże, kolorowe i pachnące warzywa będą także nie lada ozdobą dla tradycyjnych potraw.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma serek almette
Ile kalorii ma sałata maslowa

Wersja do druku