Wielkanoc to święto wszystkich łakomczuchów. Siadając do uroczystego śniadania na pewno znajdziemy na nim oprócz jaj i żurku również baby i mazury. Dla tych, którzy chcieliby choć trochę urozmaicić świąteczne menu, polecamy kilka nowych potraw. Ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a nowe przepisy mogą wzbogacić wielkanocny jadłospis.

Babeczki daktylowe z sosem waniliowym 

Składniki:
- 300 g suszonych daktyli
- 100 g masła
- 250 g mÄ…ki
- ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 1laska wanilii Kotányi
- ½ Å‚yżeczki cynamonu Kotányi                                         
- 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia                             
- 2 Å‚yżki jogurtu naturalnego                                  

Sos waniliowy

- 4 żółtka                                                     
- 4 Å‚yżki cukru z prawdziwÄ… waniliÄ… Kotányi                    
- 1 laska wanilii Kotányi                                               
- 500 ml mleka                                                           
- 1 Å‚yżka mÄ…ki ziemniaczanej                                        

Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Następnie odcedzić, obrać ze skórki i zmiksować. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodać jajka, mąkę, proszek, rdzeń z wanilii, cynamon i wymieszać. Dodać jogurt, daktyle i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małych natłuszczonych foremek. Piec ok. 35 minut
w temperaturze 180°C

Sos:
Z wanilii wyskrobać rdzeÅ„ (strÄ…ków wanilii nie wyrzucać). Żółtka, cukier waniliowy, mÄ…kÄ™ ziemniaczanÄ… i rdzeÅ„ wanilii wymieszać na jednolitÄ… masÄ™. Wlać nastÄ™pnie mleko i dodać przeciÄ™ty strÄ…k wanilii. Na maÅ‚ym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury  ciÄ…gle mieszajÄ…c, aż sos zgÄ™stnieje. Nie gotować. JeÅ›li sos jest zbyt gÄ™sty dolać  mleka, jeÅ›li za rzadki dosypać odrobinÄ™ mÄ…ki ziemniaczanej.

Deser Å›mietankowo – waniliowy



Składniki:
- 12 niewielkich kawałków babki lub chałki
- ½ szklanki sÅ‚odkiej Å›mietanki
- ½ puszki owoców ( brzoskwinia, mandarynka, gruszka lub inne)
- ½ opakowania cukru z prawdziwÄ… waniliÄ… Kotányi
- 5 orzechów włoskich łuskanych
- 4 łyżeczki startej gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Kawałki ciasta i odsączone owoce z puszki ułożyć na talerzykach lub w pucharkach.Śmietankę miksować z cukrem z prawdziwą wanilią przez ok. 2-3 minuty. Polać nią ciasto i owoce,
na wierzchu ułożyć cząstki orzechów. Deser posypać czekoladą. Podawać lekko schłodzony.


SaÅ‚atka Å›ledziowo – cytrynowa z orzechami



SkÅ‚adniki: 
- 400 g śledzi Matias
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 średnie cebule czerwone
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- 1 opakowanie skórki cytrynowej Kotányi
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- pieprz grubo zmielony do smaku
- sok z połówki cytryny
- olej

Wykonanie:

Åšledzie namoczyć w wodzie, żeby straciÅ‚y nadmiernÄ… sÅ‚oność. OdsÄ…czyć, pociąć na Å›rednie kawaÅ‚ki, dodać musztardÄ™, cebulÄ™ pokrojonÄ… w kostkÄ™ i grubo posiekane orzechy. NastÄ™pnie dodać skórkÄ™ z cytryny, sok cytrynowy, posiekanÄ… natkÄ™, olej i pieprz do smaku. CaÅ‚ość  wymieszać i odstawić do lodówki na parÄ™ godzin.

Smacznego!



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Czy można jeść śledzie codziennie
Kawa rozpuszczalna z mlekiem bez cukru kcal
Babeczka domowa kcal
Ile kalorii ma kotlet mielony

Wersja do druku