Żurek, jajka i co jeszcze
Babeczki daktylowe z sosem waniliowym
Składniki:
- 300 g suszonych daktyli
- 100 g masła
- 250 g mÄ…ki
- ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 1laska wanilii Kotányi
- ½ Å‚yżeczki cynamonu Kotányi
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sos waniliowy
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kotányi
- 1 laska wanilii Kotányi
- 500 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Następnie odcedzić, obrać ze skórki i zmiksować. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodać jajka, mąkę, proszek, rdzeń z wanilii, cynamon i wymieszać. Dodać jogurt, daktyle i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małych natłuszczonych foremek. Piec ok. 35 minut
w temperaturze 180°C
Sos:
Z wanilii wyskrobać rdzeń (strąków wanilii nie wyrzucać). Żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii wymieszać na jednolitą masę. Wlać następnie mleko i dodać przecięty strąk wanilii. Na małym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie gotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać mleka, jeśli za rzadki dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej.
Deser Å›mietankowo – waniliowy
Składniki:
- 12 niewielkich kawałków babki lub chałki
- ½ szklanki sÅ‚odkiej Å›mietanki
- ½ puszki owoców ( brzoskwinia, mandarynka, gruszka lub inne)
- ½ opakowania cukru z prawdziwÄ… waniliÄ… Kotányi
- 5 orzechów włoskich łuskanych
- 4 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Kawałki ciasta i odsączone owoce z puszki ułożyć na talerzykach lub w pucharkach.Śmietankę miksować z cukrem z prawdziwą wanilią przez ok. 2-3 minuty. Polać nią ciasto i owoce,
na wierzchu ułożyć cząstki orzechów. Deser posypać czekoladą. Podawać lekko schłodzony.
SaÅ‚atka Å›ledziowo – cytrynowa z orzechami
Składniki:
- 400 g śledzi Matias
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 średnie cebule czerwone
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- 1 opakowanie skórki cytrynowej Kotányi
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- pieprz grubo zmielony do smaku
- sok z połówki cytryny
- olej
Wykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Odsączyć, pociąć na średnie kawałki, dodać musztardę, cebulę pokrojoną w kostkę i grubo posiekane orzechy. Następnie dodać skórkę z cytryny, sok cytrynowy, posiekaną natkę, olej i pieprz do smaku. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na parę godzin.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Czy można jeść śledzie codziennieKawa rozpuszczalna z mlekiem bez cukru kcal
Babeczka domowa kcal
Ile kalorii ma kotlet mielony
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele