Zdrowe, bo bez glutaminianu sodu
Co jakiś czas dochodzą do nas informacje o szkodliwości tych składników i apele o powrót do nieprzetworzonej, naturalnej żywności. Chcielibyśmy, jednak tempo życia, brak czasu na przygotowanie i celebrację posiłków, a także odzwyczajenie od gotowania powodują, że w przerwie na obiad wstępujemy do fast-foodu, a na święta przygotowujemy barszcz z torebki. Czy zawrotne tempo życia wiązać się musi z rezygnacją z naturalnych i nieprzetworzonych produktów? Niekoniecznie.
Glutaminian sodu (E-621), najpopularniejszy składnik współczesnych produktów typu instant to substancja otrzymywana poprzez fermentację bakteryjną, której zadaniem jest wzmacniać i uwyraźniać smak potrawy. Spożycie jej w nadmiarze prowadzić może do tzw. syndromu chińskiej restauracji, który objawiać sie może nudnościami, zawrotami głowy czy palpitacjami serca. Substancja ta jednak nie jest klasyfikowana jako szkodliwa i dlatego dopuszczona została przez Unię Europejską do użycia w produktach spożywczych. Mimo wszystko lekarze i dietetycy odradzają spożywania potraw, zawierających glutaminian sodu i zalecają zastąpienie ich naturalnymi odpowiednikami bądź produktami, które takiego związku nie zawierają. Nie jest to proste, ponieważ większość firm spożywczych zachęca konsumentów do powrotu do ich produktów właśnie poprzez wzmacniacze smaku, które działają trochę jak narkotyk, wywołując sztuczny apetyt na dany artykuł. Na szczęście istnieją także wyjątki.
JeÅ›li popatrzymy na produkty, które codzienne spożywamy okaże siÄ™, że niestety w wiÄ™kszoÅ›ci z nich znajduje siÄ™ glutaminian sodu – mówi mgr. Inż. Ewa Janicka technolog zakÅ‚adu firmy Primavika, specjalizujÄ…cej siÄ™ w produkcji zdrowej żywnoÅ›ci oraz produktów dla wegetarian i wegan. Choć dawki te sÄ… niewielkie, w efekcie dochodzi do kumulacji tego zwiÄ…zku w organizmie czÅ‚owieka i bardzo szybko mogÄ… pojawić siÄ™ negatywne konsekwencje takiego stanu rzeczy. Glutaminian sodu zatrzymuje wodÄ™ w organizmie, jest silnym alergenem, może powodować problemy z krążeniem, choroby nowotworowe i wiele innych komplikacji zdrowotnych. Zdecydowanie powinniÅ›my go unikać, siÄ™gajÄ…c po produkty zdrowe, ekologiczne, bez niepotrzebnej chemii. Wbrew pozorom, nie jest to trudne. Rynek zdrowej żywnoÅ›ci nieustannie siÄ™ rozwija i oferuje bardzo szerokÄ… gamÄ™ produktów – od masÅ‚a orzechowego po tradycyjny pasztet.
Należy pamiÄ™tać, że przemysÅ‚ stosuje różne glutaminiany – nie tylko sodu, ale także potasu, wapnia oraz kwas glutaminiowy. Ich dziaÅ‚anie jest prawie identyczne – wszystkie, w ujÄ™ciu neurologicznym, wywoÅ‚ujÄ… uzależnienie, zakłócajÄ…c funkcjonowanie rdzenia mózgowego i ukÅ‚adu limbicznego.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma pizza bez mięsaIle kalorii ma pasta wege
Ile kalorii ma barszcz biały z torebki
Ile kalorii ma barszcz czerwony z torebki
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele