Dziś na obiad tarta z młoda marchewką :) Sprawdźcie nasz przepis.
Ciasto:
100 g mÄ…ki pszennej
100 g mÄ…ki pszennej razowej
1 jajko
1 łyżka drożdży instant
60 ml wody
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki Soli morskiej Kamis
Nadzienie:
ok. 400 g młodej marchwi
150 g sera koziego w plasterkach
200 ml jogurtu greckiego
3 jajka
1 łyżka Musztardy z zielonym pieprzem Kamis
Sól morska Kamis
Pieprz kolorowy Kamis
olej
Czas: 1h
Osoby: 6

Wymieszaj oba rodzaje mąki, drożdże i sól. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Marchewkę umyj, pokrój wzdłuż, zalej gorącą, osoloną wodą i gotuj 10 minut. Odsącz na sitku. Jogurt wymieszaj z jajkami, dopraw musztardą z zielonym pieprzem, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do 190°C. Formę posmaruj olejem, wyłóż rozwałkowanym na grubość 0,5 cm ciastem. Na ciasto wyłóż marchew i plastry sera, zalej masą jajeczną. Piecz ok. 40 minut, aż wierzch się przyrumieni.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku