W dzisiejszych czasach wielu z nas zapewne zadaje sobie pytanie- "Czym są nowalijki? Czy naprawdę istnieją? " Nowalijki to młode jarzyny ukazujące się po raz pierwszy w danym roku. Czy zatem w ogóle możemy dzisiaj mówić o nowalijkach skoro przez cały rok mamy do dyspozycji praktycznie każde warzywo jakie sobie zażyczymy?

Dawniej wiosna kojarzyła się ze świeżym szczypiorkiem i sałatą, a lato - z pomidorami. Teraz wszystkie warzywa możemy kupić przez 12 miesięcy, ale czy zawsze są równie wartościowe?


    Wiosna to czas kiedy wreszcie po dÅ‚ugiej zimowej przerwie do naszych jadÅ‚ospisów powracajÄ… piÄ™kne, kolorowe nowalijki. Tak naprawdÄ™ sÄ… caÅ‚y czas dostÄ™pne w wiÄ™kszych sklepach spożywczych, ale dopiero w marcu-kwietniu zwracamy na nie uwagÄ™. PachnÄ…ce ogórki, delikatna saÅ‚ata czy różowe rzodkiewki praktycznie same wskakujÄ… nam do koszyka. W powrotnej drodze do domu zapewne mamy w myÅ›lach wiele przepisów na zdrowe i kolorowe surówki i saÅ‚atki. Jednak niektórym nam zapewne nasuwa siÄ™ pytanie, czy aby te piÄ™kne warzywa sÄ… na pewno bezpieczne dla zdrowia? Czy nie sÄ… one za piÄ™kne i idealnie ksztaÅ‚tne aby być caÅ‚kowicie zdrowymi i peÅ‚nowartoÅ›ciowymi? Jeszcze kilkanaÅ›cie lat temu lat temu lÄ™k przed nowalijkami byÅ‚ uzasadniony, gdyż praktycznie w stu procentach byÅ‚y to warzywa uprawiane w szklarni. Do gleby, w której je posadzono, trzeba byÅ‚o dodawać bardzo dużo chemicznych Å›rodków wspomagajÄ…cych wzrost. Dzisiaj jest inaczej. HiszpaÅ„skie pomidory, po które siÄ™gamy zimÄ…, rosnÄ… prawdopodobnie w gruncie, tak samo jak polskie w lecie.

 Polska rzodkiewka

    Tak naprawdÄ™ pierwsze polskie nowalijki sÄ… bardziej sztuczne niż naturalne. Wiadomo, żeby Å›wieże warzywa pojawiÅ‚y siÄ™ jako wczesne muszÄ… być odpowiednio doÅ›wietlane i nawożone. Niestety polski klimat nie gwarantuje nam sukcesu uprawy polowej rzodkiewki czy szczypiorku w marcu czy kwietniu. Dlatego też wielu producentów uprawia te warzywa w tunelach i ogrzewanych szklarniach by cieszyÅ‚y oczy konsumentów z poczÄ…tkiem wiosny. OczywiÅ›cie istniejÄ… także specjalne uprawy ekologiczne wolne od różnych szkodliwych dla zdrowia dodatków. Poznać je można po znacznie wyższej cenie oraz po specjalnych etykietach, na których podane sÄ…  dokÅ‚adne dane dotyczÄ…ce producenta oraz jakoÅ›ci produktu. Jeżeli już zdecydujemy siÄ™ na zakup nowalijek, to najlepiej wybierać te ekologiczne lub ze sprawdzonego gospodarstwa, do którego macie pewność, że uprawa nie jest oparta głównie na chemii. Warto również popytać siÄ™ czy warzywa sÄ… sprowadzane z krajów o cieplejszym klimacie. Kiedy w Polsce temperatura ledwo przekracza 0ºC, w Hiszpanii, Grecji czy w Afryce północnej juz dawno jest ciepÅ‚a wiosna. DziÄ™ki Unii Europejskiej, która jest jednym obszarem gospodarczym można bez problemu sprowadzać warzywa przez caÅ‚y rok. Z tego też wzglÄ™du wiosenne polskie nowalijki sprowadzane z basenu Morza Åšródziemnego nie sÄ… już w swojej ojczyźnie nowalijkami i nie pochodza z upraw szklarniowych. DziÄ™ki temu wydajÄ… sie być bezpieczniejsze niż wczesne warzywa krajowe, jednak wszystko zależy od technologii produkcji. OczywiÅ›cie i tak nie mamy caÅ‚kowitej pewnoÅ›ci, że i one nie sÄ… uprawiane w szklarni. Każdy producent pakuje swoje warzywa w opakowania opatrzone etykietÄ…. Przepisy okreÅ›lajÄ…, co musi siÄ™ na tej etykiecie znaleźć: nazwa producenta, nazwa produktu, kraj pochodzenia oraz tzw. klasa produktu. OczywiÅ›cie im jest ona wyższa, tym owoce i warzywa sÄ… dorodniejsze. Najlepiej kupować produkty klasy ekstra lub pierwszej.

Zdrowe-niezdrowe
     Lekarze ostrzegajÄ… z jedzeniem wiÄ™kszej iloÅ›ci mÅ‚odych warzyw, które uprawiane sa w szklarniach i sztucznie nawożone.  Nowalijki nie rosnÄ…  w naturalnych warunkach i znaczna ich część może zawierać szkodliwe zwiÄ…zki - azotany, azotyny, ołów, kadm, rtęć, miedź, ołów oraz pozostaÅ‚oÅ›ci Å›rodków ochrony roÅ›lin. Nowalijki sÄ… oczywiÅ›cie zdecydowanie bardziej nawożone, niż warzywa gruntowe. Nie popadajmy jednak w tym momencie w odrÄ™twienie, gdyż regularnie warzywa te sÄ… badane i jeżeli nieuczciwy plantator przesadza z nawozami, to jest to zaraz wykryte, a produkty wycofane sÄ… ze sprzedaży. To samo dotyczy produktów sprowadzanych z zagranicy chiÅ„skich truskawek czy marokaÅ„skich ziemniaków. Prawo okreÅ›la dopuszczalne dawki nawozów i Å›rodków ochrony roÅ›lin oraz okresy karencji (czyli czasu, który musi upÅ‚ynąć pomiÄ™dzy ich zaaplikowaniem a sprzedażą jarzyn czy owoców) zarówno w sezonie, jak i poza nim, w warunkach szklarniowych. OczywiÅ›cie warzywa szklarniowe sÄ… również doÅ›wietlane, dogrzewane albo produkowane nie w glebie, tylko hydroponicznie (w roztworze wodnym bez udziaÅ‚u gleby). To ich może nie dyskwalifikuje, gdyż skÅ‚ad witamin, minerałów, biaÅ‚ek czy cukrów może być taki sam jak roÅ›lin z gruntu.

Jak kupować nowalijki?
    PamiÄ™tajmy, ze nowalijki z przedawkowanÄ… iloÅ›ciÄ… azotanów szybciej wiÄ™dnÄ…. Dość czÄ™sto zaobserwować, że na drugi dzieÅ„ po zakupie warzywa sÄ… pomarszczone- to skutek gromadzenia azotanów. Dlatego podczas zakupów warto rzucić okiem, czy liÅ›cie i bulwy sÄ… jÄ™drne, sprężyste, twarde i w odpowiednim kolorze. Wybierajmy także warzywa mniejsze, nie wyroÅ›niÄ™te, gdyż te na pewno zwierajÄ… mniej Å›rodków chemicznych, w tym groźnych azotanów. Z kolei zapach wartoÅ›ciowych nowalijek powinien odzwierciedlać w jakiÅ› sposób naturalnÄ… woÅ„ warzywa a nie chemii.
    Zawsze warto zapytać sprzedawcÄ™ skÄ…d pochodzÄ… jego produkty oraz o zawartość azotanów w warzywie. Zapewne ekspedient  nie bÄ™dzie wiedziaÅ‚ nawet co to jest, ale da to mu do myÅ›lenia, a dla nas bÄ™dzie to sygnaÅ‚ mówiÄ…cy- tu nie kupuj.
    PamiÄ™tajmy, że jeżeli kupujemy nowalijki, nie trzymajmy ich w szczelnie zamkniÄ™tych woreczkach foliowych. Wówczas niebezpieczne azotany przeksztaÅ‚cajÄ… siÄ™ w jeszcze bardziej szkodliwe azotyny. Zawsze przed spożyciem Å›wieże warzywo należy dokÅ‚adnie umyć pod bieżącÄ… wodÄ…. Jest ona w stanie wypÅ‚ukać wiÄ™kszÄ… część zanieczyszczeÅ„. JeÅ›li w marcu lub kwietniu zakupiliÅ›my mÅ‚ode ziemniaki to starajmy siÄ™ dokÅ‚adnie je wymyć i obrać. Ich skórka zawiera najwiÄ™cej toksyn. Z kolei mÅ‚odÄ… marchewkÄ™ najlepiej jeść ugotowanÄ…, ale przed przygotowaniem należy jÄ… delikatnie wyszczotkować. W przypadku saÅ‚aty koniecznie należy usunąć jej  wierzchnie liÅ›cie oraz grube nerwy liÅ›ciowe. Nie dopuszczamy także do niedoboru w naszym organizmie witamin C i E, a także selenu, biaÅ‚ka, żelaza, wapnia i magnezu. Te skÅ‚adniki odżywcze skutecznie neutralizujÄ… dziaÅ‚anie szkodliwych substancji.

W umiarze siła
    Wiadomo, ze nowalijek tak jak i innych produktów żywnoÅ›ciowych nie powinniÅ›my zajadać zbyt dużo. Niebezpiecznych nastÄ™pstw powinniÅ›my siÄ™ obawiać tylko wtedy, gdy spożywamy naprawdÄ™ duże iloÅ›ci wczesnych warzyw. Dobrze jest zjeść kilka równych warzyw tygodniowo, gdyż dużo wiÄ™cej substancji w nich zawartych dziaÅ‚a zdecydowanie na nasza korzyść niż niekorzyść.

Bezpieczne nowalijki z własnej doniczki
    Czy zatem jeść nowalijki wczesnÄ… wiosnÄ…? Tak, ale lepiej wyprodukować je we wÅ‚asnym zakresie i na wÅ‚asnym parapecie. Wymaga to pewnego nakÅ‚adu pracy, ale daje ogromnÄ… satysfakcjÄ™ z uzyskania wÅ‚asnych, wczesnych, a przede wszystkim wartoÅ›ciowych i zdrowych plonów. Jeżeli, któraÅ› was nie ma przekonania do nowalijkowych upraw ekologicznych  można wyhodować wÅ‚asne warzywa na parapecie okiennym. Wówczas na pewno bÄ™dziemy mieli pewność, że roÅ›liny sÄ… bogate w witaminy i caÅ‚kowicie wolne od zanieczyszczeÅ„, metali ciężkich i nawozów sztucznych.
    Natka pietruszki zawiera bardzo duże iloÅ›ci witaminy C i A oraz cenny kwas foliowy, który uÅ‚atwia przyswajanie żelaza. Najczęściej dodawana jest do zup, saÅ‚atek, surówek oraz stosuje siÄ™ jÄ… jako dodatek do kanapek.
    W gÅ‚Ä™bokich pojemniczkach (doniczki, połówki butelek plastikowych) drÄ…zymi dziurki w dnie. Naczynia napeÅ‚niamy ziemiÄ… do której wsadzamy gÄ™sto zdrowe korzenie pietruszki, najlepiej z widocznymi zawiÄ…zkami listków. Jeżeli pietruszka jest dÅ‚uga i nie mieÅ›ci siÄ™ w pojemniku można jÄ… skrócić mniej wiÄ™cej o poÅ‚owÄ™, wykonujÄ…c zdecydowane ciÄ™cie bardzo ostrym nożem. Główka pietruszki zawsze powinna wystawać ponad ziemiÄ™. Tak przygotowane pojemniki z pietruszkÄ… przenosimy na parapet i podlewamy wodÄ…. PielÄ™gnacja polega przede wszystkim do dbania o nie przesuszenie ziemi. Po okoÅ‚o 10 – 14 dniach natkÄ™ obcinamy nożem lub nożyczkami.

    Rzeżucha chÄ™tnie uprawiana jest na talerzykach, podstawkach i w korytkach znajdujÄ…cych siÄ™ na  parapetach okiennych w wielu polskich domach. Siać można jÄ… przez caÅ‚y rok i spoczywać w postaci kieÅ‚ków, ale najlepiej smakuje w marcu i w kwietniu. Zawiera duże iloÅ›ci witamin, a w szczególnoÅ›ci witaminÄ™ C, żelazo, magnez, jod oraz sole mineralne. DziÄ™ki swemu charakterystycznemu, ostremu smakowi poprawia apetyt. Najczęściej spożywana jest jako dodatek do kanapek, twarożku czy saÅ‚atek. Do uprawy najlepiej nadaje sie pÅ‚aski talerzyk wyÅ›cielony ligninÄ…, watÄ… lub baweÅ‚nianym bandażem Na dwie godziny przed wysiewem nasiona moczymy w zimnej wodzie. NastÄ™pnie na wyÅ‚ożony ligninÄ… bÄ…dź watÄ… pÅ‚aski talerzyk wysiewamy je punktowo. Tak przygotowanÄ… uprawÄ™ bogato zwilżamy wodÄ… i umieszczamy na parapecie okiennym. rzeżyche należy codziennie podlewać uważajÄ…c by nie zalać mÅ‚odych roÅ›linek. Po okoÅ‚o 10 dniach, gdy rzeżucha ma już 5- 7 cm zaczynamy jÄ… Å›cinać przy pomocy ostrego noża lub nożyczek.
    Szczypiorek ze wzglÄ™du na swój smak i zawartość olejków eterycznych pobudza apetyt. Warzywo to sÅ‚ynie ze swych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci bakteriobójczych, a także zawiera duże iloÅ›ci magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, witamin z grupy B oraz witaminy C. Szczypiorek najczęściej stosowany jest jako dodatek do kanapek, jaj, twarogów oraz saÅ‚atek. Aby cieszyć siÄ™ na wiosnÄ™ wÅ‚asnym szczypiorkiem należy w pÅ‚askich doniczkach, kubeczkach po jogurtach lub margarynach w dnie wydrążyć dziurki. Pojemniki wypeÅ‚niamy do 3/4 żyznÄ… ziemia ogrodniczÄ… bez nawozów, a nastÄ™pnie umieszczamy w niej cebulki z wyrastajÄ…cymi szczypiorkami niemalże jedna przy drugiej. Nad ziemiÄ… koniecznie musi pozostać zaczÄ…tek szczypiorku. Po umieszczeniu cebulek w podÅ‚ożu podlewamy je obficie i przestawiamy naszÄ… uprawÄ™ na parapet okienny. W kolejnych dniach pielÄ™gnacja szczypiorku ogranicza siÄ™ do umiarkowanego podlewania i w żadnym razie nie nawozimy roÅ›lin. Szczypiorek Å›cinamy nożem lub nożyczkami po 7-10 dniach od posadzenia roÅ›liny.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma margaryna
rzodkiewka 100g
Ile kalorii ma ziemniak młody gotowany
Zupa ziemniaczana z kiełbasą kalorie
Ile kalorii ma wino różowe

Wersja do druku