Wybór produktów na rynku przetwórstwa owocowego jest ogromny, a on sam rozwija się bardzo dynamicznie. Powoli zanika tradycja własnoręcznego wyrobu zapasów na zimę, a spiżarnię zapełnioną po brzegi tradycyjnymi przetworami trudno znaleźć - nawet wśród mieszkańców wsi.

    Do przetworów owocowych zaliczamy m.in.: dżemy, konfitury, powidÅ‚a Å›liwkowe, marmolady oraz owoce prażone (głównie jabÅ‚ka). Czasami, ze wzglÄ™du na trudnoÅ›ci w jednoznacznej kategoryzacji i nieco inne przeznaczenie (ze wzglÄ™du na konsystencjÄ™ oraz przeznaczenie), wymienia siÄ™ także segment obejmujÄ…cy dodatki do miÄ™s, pasztetów i serów (np. żurawinÄ™ i borówkÄ™). Poszczególne segmenty różniÄ… siÄ™ miÄ™dzy sobÄ… przede wszystkim zawartoÅ›ciÄ… owoców, konsystencjÄ… oraz sposobem produkcji. Nie każdy wie, że producenci przetworów owocowych nie majÄ… caÅ‚kowitej dowolnoÅ›ci w doborze skÅ‚adników oraz stosowanych przez siebie proporcjach – minimalna zawartość owoców w gotowym produkcie (ilość owoców użytych do przygotowania 100 g produktu) okreÅ›lona jest w RozporzÄ…dzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    PrzeglÄ…d rynku przetwórstwa owocowego zaczniemy od marmolady, po którÄ… Polacy siÄ™gajÄ… najczęściej przed „tÅ‚ustym czwartkiem”. W zależnoÅ›ci od zawartoÅ›ci owoców rozróżnia siÄ™ w tej grupie: marmolady twarde (sporzÄ…dzone z minimum 110 g owoców na 100 g produktu) oraz marmolady miÄ™kkie (sporzÄ…dzone z minimum 80 g owoców na 100 g produktu). WyjÄ…tkiem sÄ… marmolady z owoców cytrusowych, dla których minimalny próg owoców to 20g owoców na 100 g produktu. Marmolady, ze wzglÄ™du na swojÄ… konsystencjÄ™, Å›wietnie nadajÄ… siÄ™ do wypieków.
        Dżemy rozpoznamy po zżelowanej masie, w której zawieszone sÄ… owoce: rozdrobnione lub w czÄ…stkach. Dżem wytwarzany jest z owoców, pulpy lub przecieru, z jednego lub wiÄ™cej gatunków owoców. Dla wiÄ™kszoÅ›ci dżemów ilość pulpy lub przecieru wymagana do wytworzenia 100 g wyrobu gotowego wynosi nie mniej niż 35 g. Dżem ekstra natomiast wytwarzany jest z owoców w proporcji min. 45g/100g. Inne wymagania ustawodawca zawarÅ‚ np. dla dżemów z czerwonych i czarnych porzeczek, owoców jarzÄ™biny, rokitnika, dzikiej róży czy pigwy (dla dżemu: min. 25g/100g; dla dżemu ekstra: min. 35g/100g).

Nie da siÄ™ ukryć, że Polacy najczęściej wybierajÄ… dżemy (i to te niskosÅ‚odzone) - mówi MaÅ‚gorzata Przeździecka (Marketing Manager Scandic-Food w Polsce). Zdecydowany prym wiedzie truskawka, najpopularniejszy owoc wÅ›ród naszych rodaków.  Coraz częściej jednak konsumenci siÄ™gajÄ… po nowe, bardziej egzotyczne smaki lub z dodatkiem nutek smakowych (jakÄ… daje przykÅ‚adowo imbir czy cynamon). PrzykÅ‚adowo -  nasze przetwory z pomaraÅ„czy – cieszÄ… siÄ™ ogromnym zainteresowaniem. JednoczeÅ›nie jesteÅ›my konsumentami coraz bardziej Å›wiadomymi. Coraz częściej zwracamy uwagÄ™ na zawartość owoców, cukru oraz stosowane w produktach konserwanty. Bardzo dużym uznaniem klientów cieszy siÄ™ nasza marka dżemów Owocowa Rozkosz, miÄ™dzy innymi ze wzglÄ™du na pewność wysokiej jakoÅ›ci, starannie wyselekcjonowanych owoców oraz caÅ‚kowity brak konserwantów, czy Å›rodków barwiÄ…cych. JesteÅ›my wÅ‚aÅ›nie w okresie najwiÄ™kszego zainteresowania przetworami owocowymi – dodaje Marketing Manager Scandic-Food w Polsce. Wynika to z sezonowoÅ›ci dżemów, po które siÄ™gamy zazwyczaj w miesiÄ…cach zimowych, coraz bardziej odczuwalnej tÄ™sknoty za sÅ‚oÅ„cem i tego, że do grona zainteresowanych zakupem sÅ‚oiczka dżemu czy konfitury doÅ‚Ä…czajÄ… Ci, którym wÅ‚aÅ›nie skoÅ„czyÅ‚y siÄ™ zapasy przetworów wÅ‚asnej roboty.

    Konfitury to najszlachetniejsze przetwory o odpowiednio gÄ™stej, lecz niezżelowanej konsystencji (minimalna ilość owoców wymaganych do wytworzenia 100 g konfitury to 50g/100 g oraz 60g/100g w przypadku konfitury ekstra). Zazwyczaj kojarzÄ… nam siÄ™ z przetworami mam i babć, kiedy wydobyte chÅ‚odnÄ… porÄ… z zakamarków domowej spiżarni umilajÄ… nam rodzinne wieczory przy kubku herbaty.
    Swoistym rodzajem przetworów sÄ… powidÅ‚a, Å›wietny dodatek do miÄ™s, biaÅ‚ego sera oraz wypieków – zarówno tych na bazie ciasta kruchego, puszystego biszkoptu czy piernika. W polskiej kuchni powidÅ‚a Å›liwkowe czÄ™sto stosowane sÄ… także jako aromatyczny dodatek do tradycyjnego bigosu. MajÄ… gÅ‚Ä™boki, bogaty smak, w którym kwaskowatość Å‚Ä…czy siÄ™ ze sÅ‚odyczÄ…  dojrzaÅ‚ych, soczystych owoców. Idealne powidÅ‚a powinny być gÄ™ste, ale jednoczeÅ›nie na tyle miÄ™kkie, by bez problemu rozsmarować je na kromce chrupiÄ…cego chleba. PowidÅ‚a Å›liwkowe muszÄ… być sporzÄ…dzone z minimum 160 g owoców na 100 g gotowego produktu.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma bigos
Ile kalorii majÄ… pierniczki w czekoladzie
Ile kalorii majÄ… pierniki
Ile kalorii ma dżem

Wersja do druku