Znaczny spadek temperatury poniżej 0ºC sprawia, że nasz organizm domaga siÄ™ wiÄ™kszej dawki energii. W takie dni rozgrzeje nas herbata z imbirem i ciepÅ‚a zupa, a kanapka z peÅ‚noziarnistego pieczywa z warzywami dostarczy niezbÄ™dnych skÅ‚adników odżywczych.

Dlaczego zimą rośnie apetyt?
    Podczas zimy spalamy ok. 20% wiÄ™cej kalorii niż wiosnÄ… czy latem. JeÅ›li przebywamy na mrozie kurczÄ… siÄ™ nasze naczynia krwionoÅ›ne i zwiÄ™ksza siÄ™ ciÅ›nienie krwi. Organizm wykorzystuje zdobyte wczeÅ›niej zapasy, aby wyrównać bilans cieplny. Z tego powodu możemy odczuwać wzmożony apetyt, częściej zdarza nam siÄ™ również podjadać miÄ™dzy posiÅ‚kami. BÅ‚Ä™dne jest jednak przekonanie, że jedzÄ…c wiÄ™cej i tÅ‚usto uchronimy siÄ™ przed mrozem. ZimÄ… jesteÅ›my mniej aktywni fizycznie, dlatego każdy nadmiar kalorii odkÅ‚ada siÄ™ w postaci tkanki tÅ‚uszczowej. Jak temu zapobiec?

Ważna jest jakość, a nie ilość spożywanych produktów
    Gdy temperatura spada poniżej zera powinniÅ›my przestrzegać kilku zasad żywieniowych i zadbać o wÅ‚aÅ›ciwÄ… ilość skÅ‚adników odżywczych w codziennej diecie. - Przede wszystkim pamiÄ™tajmy o piÄ™ciu posiÅ‚kach spożywanych w odstÄ™pach ok. 3 godzin, aby nie dopuÅ›cić do spadku poziomu glukozy we krwi – mówi Marietta Wyciechowska, dietetyczka z Centrum Naturhouse. ZimÄ… należy regularnie dostarczać organizmowi witamin, minerałów, bÅ‚onnika oraz wody, aby wzmocnić jego odporność. - Każdy dzieÅ„ zacznijmy od pożywanego Å›niadania, które doda nam energii i pobudzi metabolizm do dziaÅ‚ania. Bardzo zdrowa jest owsianka z owocami i orzechami lub kanapki z peÅ‚noziarnistego pieczywa z twarogiem czy chudÄ… wÄ™dlinÄ… – dodaje dietetyczka z Naturhouse. Drugie Å›niadanie może być w formie lekkiej przekÄ…ski – jogurtu z owocami albo kanapki z dużą iloÅ›ciÄ… warzyw. Z kolei na obiad i na kolacjÄ™ warto przygotować sobie ciepÅ‚y posiÅ‚ek, np. zupÄ™ na bazie warzyw oraz chudego miÄ™sa. JeÅ›li dodamy do wywaru przyprawy, takie jak: ostra papryka, pieprz, bazylia czy imbir, potrawa bÄ™dzie nie tylko odżywcza, ale również rozgrzewajÄ…ca. Podobnie jak gorÄ…ca herbata z dodatkiem cynamonu, goździków, owoców dzikiej róży czy domowych soków. Podczas zimy nie zapominajmy o warzywach oraz owocach, zwÅ‚aszcza cytrusach, które zawierajÄ… mnóstwo witaminy C i wzmacniajÄ… ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy. Do przygotowania peÅ‚nowartoÅ›ciowych posiÅ‚ków możemy użyć mrożonych warzyw, ponieważ zachowujÄ… one wartoÅ›ci odżywcze, porównywalne ze Å›wieżymi. Korzystajmy także ze sprawdzonych od lat sposobów na walkÄ™ z przeziÄ™bieniem – czosnek, cebula i chrzan to przecież naturalne antybiotyki. Z kolei przed chandrÄ… uchroniÄ… nas produkty bogate w witaminy z grupy B – kasze, nabiaÅ‚, ryby, roÅ›liny strÄ…czkowe, orzechy oraz kieÅ‚ki.

Na zimowe wyprawy
    UzupeÅ‚nieniem peÅ‚nowartoÅ›ciowej diety powinna być również duża aktywność fizyczna. Zimowe sporty to doskonaÅ‚y sposób na zrzucenie zbÄ™dnych kilogramów i przygotowanie sylwetki do nadejÅ›cia wiosny. Jednak dÅ‚ugotrwaÅ‚y pobyt na stoku czy w górach może spowodować wychÅ‚odzenie organizmu i ubytek energii. W takich sytuacjach warto mieć przy sobie przekÄ…skÄ™ w postaci suszonych owoców, orzechów lub kanapki z razowego pieczywa. Zdecydowanie unikajmy spożywania alkoholu, który powoduje rozszerzanie siÄ™ naczyÅ„ krwionoÅ›nych i zapewnia zÅ‚udne uczucie ciepÅ‚a. PrzestrzegajÄ…c najważniejszych zasad żywieniowych i dbajÄ…c o zdrowy styl spÄ™dzania wolnego czasu, możemy w prosty sposób sprawić, że przejmujÄ…ce mrozy nie bÄ™dÄ… nam już straszne.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Papryka konserwowa wartości odżywcze
Ile kalorii ma brokuł z bułką tartą

Wersja do druku