Dla wszystkich, którzy chcą przywitać wiosnę w świetnej formie i z idealną sylwetką przedstawiamy przepis na dietetyczne danie jakim jest słodko-kwaśne curry z krewetkami i żurawiną.

Składniki do przygotowania dwóch osób:

200 g krewetek
2 marchwie
1 por
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru
2 gałązki kolendry
1 nieobrana limetka
50 ml wody
2 łyżeczki oleju
40 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
sos sojowy
2 łyżeczki miodu
 pieprz

Przygotowanie:
Krewetki umyć i oczyścić. Marchew i por pokroić na małe kawałki. Czosnek, imbir i kolendrę posiekać. Limetkę pokroić w plastry.
Rozgrzać olej. Smażyć na nim krewetki przez ok. 3 minuty. Wyjąć. Dusić czosnek i imbir w tłuszczu pozostałym ze smażenia krewetek. Dodać warzywa, cranberries, plastry limetki i wodę, gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Dodać krewetki. Doprawić sosem sojowym, miodem i pieprzem. Posypać kolendrą. Podawać z ryżem.

Czas przygotowania:
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 227 kcal / 945 kJ
Białko: 21,1 g
Tłuszcz: 7,1 g
Węglowodany: 18,6


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma Metka Łososiowa

Wersja do druku