WÅ‚oska kuchnia - lasagne
Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne. Co prawda wymaga wykonywania kilku czynnoÅ›ci naraz, ale pamiÄ™tajcie nie taki „diabeÅ‚ straszny jak go malujÄ…”. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że dla takiej uczty podniebienia warto poÅ›wiÄ™cić troszkÄ™ wiÄ™cej czasu.
Oto prosty przepis na to pyszne danie. W zasadzie jest to klasyczna lasagna z małym, zielonym dodatkiem.
Lasagne z farszem mięsnym i szpinakiem:
Składniki:
• 10 pÅ‚atów makaronu lasagne (ilość zależy też od wielkoÅ›ci naczynia i upodobaÅ„)
• Starty ser (może być pokrojony w cienkie plastry)
• TÅ‚uszcz do wysmarowania naczynia
• Oregano
SOS POMIDOROWY:
• Puszka pomidorów
• Cebula
• Sól, pieprz
• Natka pietruszki
• Bazylia, oregano
• Papryka ostra mielona, papryka sÅ‚odka mielona.
FARSZ MIĘSNY:
• 0,5 kg miÄ™sa mielonego
• Cebula
• ZÄ…bek czosnku
• Liść laurowy
• ZioÅ‚a prowansalskie
• Sól, pieprz
FARSZ SZPINAKOWY
• Paczka mrożonego szpinaku
• MasÅ‚o
• Sól, pieprz
SOS BESZAMELOWY:
• 3 Å‚yżki masÅ‚a
• 2 Å‚yżki mÄ…ki
• Szklanka mleka
Przygotowanie:
Farsz mięsny: cebulę szklimy na patelni z odrobiną masła. Następnie dodajemy mięso, podsmażamy, drobiąc je w między czasie. Do mięsa wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie i liść laurowy. Dusimy przez 15 minut. Na koniec możecie usunąć liść laurowy.
Sos pomidorowy: cebulę szklimy na odrobinie masła. Dodajemy pomidory, doprawiając je solą i pieprzem. Dusimy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, następnie bazylię, oregano, natkę pietruszki oraz paprykę i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Dobrym i szybkim rozwiązaniem jest użycie gotowych sosów. W sklepach znajdziecie sosy bolognese wielu firm. Wystarczy je odpowiednio przyprawić (sól, pieprz, oregano, bazylia, koncentrat pomidorowy) a smakują naprawdę dobrze.
Farsz szpinakowy: szpinak podsmażamy na maśle. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos beszamelowy: roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i lekko podsmażamy. Cały czas mieszając wlewamy mleko. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy nasz sos przez chwilę aż zgęstnieje.
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy tÅ‚uszczem. Na dno wlewamy odrobinÄ™ sosu beszamelowego. Potem ukÅ‚adamy warstwÄ™ makaronu (lub dwie – w zależnoÅ›ci od upodobaÅ„) i polewamy je sosem beszamelowym. NastÄ™pny w kolejnoÅ›ci jest szpinak, farsz miÄ™sny i sos pomidorowy. Potem znów makaron, sos beszamelowy, szpinak, miÄ™so, sos pomidorowy. CaÅ‚ość posypujemy żółtym serem oraz odrobinÄ… oregano. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ziołolecznictwo ludoweWersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele