Kojarzy się z Włochami, ale popularna jest na całym świecie. Sprawia to, że przybiera różne postacie i stale jest urozmaicana. Coraz częściej spotykane są wersje wegetariańskie lub na słodko. Nic nie zmienia jednak faktu, że jest pysznym i sycącym daniem.

Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne. Co prawda wymaga wykonywania kilku czynnoÅ›ci naraz, ale pamiÄ™tajcie nie taki „diabeÅ‚ straszny jak go malujÄ…”. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że dla takiej uczty podniebienia warto poÅ›wiÄ™cić troszkÄ™ wiÄ™cej czasu.
Oto prosty przepis na to pyszne danie. W zasadzie jest to klasyczna lasagna z małym, zielonym dodatkiem.

Lasagne z farszem mięsnym i szpinakiem:
Składniki:
•    10 pÅ‚atów makaronu lasagne (ilość zależy też od wielkoÅ›ci naczynia i upodobaÅ„)
•    Starty ser (może być pokrojony w cienkie plastry)
•    TÅ‚uszcz do wysmarowania naczynia
•    Oregano
SOS POMIDOROWY:
•    Puszka pomidorów
•    Cebula
•    Sól, pieprz
•    Natka pietruszki
•    Bazylia, oregano
•    Papryka ostra mielona, papryka sÅ‚odka mielona.
FARSZ MIĘSNY:
•    0,5 kg miÄ™sa mielonego
•    Cebula
•    ZÄ…bek czosnku
•    Liść laurowy
•    ZioÅ‚a prowansalskie
•    Sól, pieprz
FARSZ SZPINAKOWY
•    Paczka mrożonego szpinaku
•    MasÅ‚o
•    Sól, pieprz
SOS BESZAMELOWY:
•    3 Å‚yżki masÅ‚a
•    2 Å‚yżki mÄ…ki
•    Szklanka mleka

Przygotowanie:
Farsz mięsny: cebulę szklimy na patelni z odrobiną masła. Następnie dodajemy mięso, podsmażamy, drobiąc je w między czasie. Do mięsa wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie i liść laurowy. Dusimy przez 15 minut. Na koniec możecie usunąć liść laurowy.
Sos pomidorowy: cebulę szklimy na odrobinie masła. Dodajemy pomidory, doprawiając je solą i pieprzem. Dusimy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, następnie bazylię, oregano, natkę pietruszki oraz paprykę i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Dobrym i szybkim rozwiązaniem jest użycie gotowych sosów. W sklepach znajdziecie sosy bolognese wielu firm. Wystarczy je odpowiednio przyprawić (sól, pieprz, oregano, bazylia, koncentrat pomidorowy) a smakują naprawdę dobrze.
Farsz szpinakowy: szpinak podsmażamy na maśle. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos beszamelowy: roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i lekko podsmażamy. Cały czas mieszając wlewamy mleko. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy nasz sos przez chwilę aż zgęstnieje.

Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy tÅ‚uszczem. Na dno wlewamy odrobinÄ™ sosu beszamelowego. Potem ukÅ‚adamy warstwÄ™ makaronu (lub dwie – w zależnoÅ›ci od upodobaÅ„) i polewamy je sosem beszamelowym. NastÄ™pny w kolejnoÅ›ci jest szpinak, farsz miÄ™sny i sos pomidorowy. Potem znów makaron, sos beszamelowy, szpinak, miÄ™so, sos pomidorowy. CaÅ‚ość posypujemy żółtym serem oraz odrobinÄ… oregano. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ziołolecznictwo ludowe

Wersja do druku