Wybierając produkty spożywcze, chcemy, aby były one jak najlepsze dla naszego zdrowia oraz pomagały utrzymać zgrabną sylwetkę. Niekiedy jednak, kierując się mitami dotyczącymi zdrowej żywności, wpadamy w niebezpieczne pułapki.

    Wraz ze wzrostem zainteresowania tematykÄ… zdrowego żywienia, w sklepach pojawiÅ‚o siÄ™ wiele produktów, które majÄ… być zdrowsze, mniej kaloryczne lub nietuczÄ…ce. ChcÄ…c zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe, wybieramy towary typu „light” lub z napisem „bez dodatku cukru”, wierzÄ…c, że bÄ™dÄ… one lepsze dla naszego organizmu. Zamiast skorzystać z pomocy dietetyka, sami decydujemy siÄ™ na komponowanie zdrowego jadÅ‚ospisu i niestety czasami ulegamy mitom żywieniowym. Na jakie puÅ‚apki należy zatem uważać?

Produkty typu „light”
    Po żywność „light” bardzo czÄ™sto siÄ™gajÄ… osoby bÄ™dÄ…ce na diecie, które chcÄ… uniknąć spożywania dodatkowych kalorii. Jak siÄ™ jednak okazuje, produkty zupeÅ‚nie pozbawione tÅ‚uszczu mogÄ… zawierać inne, szkodliwe substancje - np. zagÄ™stniki, stabilizatory czyli tzw. chemiÄ™ spożywczÄ…. - Co wiÄ™cej, witaminy rozpuszczalne w tÅ‚uszczach A, D, E i K, spożywane wraz z produktami odtÅ‚uszczonymi nie majÄ… Å›rodowiska do rozpuszczenia siÄ™ w organizmie i stajÄ… siÄ™ dla nas bezwartoÅ›ciowe – mówi Natalia Kwiatek, dietetyczka z Centrum Naturhouse. Najlepszym rozwiÄ…zaniem jest zatem zdrowy umiar. Zamiast siÄ™gać po żywność z napisem „0% tÅ‚uszczu”, wybierzmy produkty lekko odtÅ‚uszczone, np. mleko 1,5-2% czy twaróg półtÅ‚usty.

Nie każdy jogurt jest zdrowy

    Zasada ta dotyczy również jogurtów. Jogurt zawierajÄ…cy 3% tÅ‚uszczu bÄ™dzie o wiele zdrowszy, także dla osób dbajÄ…cych o liniÄ™, niż ten zupeÅ‚nie odtÅ‚uszczony. Uważajmy również na niektóre oznaczenia. Jogurt brzoskwiniowy a jogurt o smaku brzoskwiniowym to nie to samo. W tym drugim przypadku możemy spodziewać siÄ™, że produkt bÄ™dzie zawieraÅ‚ sztuczne aromaty, i barwniki. - Przy zakupie kierujmy siÄ™ zasadÄ… „im mniej skÅ‚adników tym lepiej”. Jogurt naturalny, który w swoim skÅ‚adzie ma tylko mleko i bakterie fermentacji mlekowej bÄ™dzie najlepszym wyborem – radzi dietetyczka z Naturhouse.

Bez cukru i cholesterolu – na pewno?
    Podobne reguÅ‚y dotyczÄ… produktów z napisem „bez dodatku cukru”. TakÄ… obietnicÄ™ skÅ‚adajÄ… nam producenci niektórych artykułów spożywczych. Nie zawsze wspominajÄ… oni jednak o tym, że zamiast cukru dodany zostaÅ‚ sÅ‚odzik, bÄ™dÄ…cy zazwyczaj substancjÄ… syntetycznÄ…, budzÄ…cÄ…  spore kontrowersje wÅ›ród ekspertów ds. żywienia. Równie czÄ™sto spotykamy siÄ™ z hasÅ‚em „bez cholesterolu”, co w przypadku produktów roÅ›linnych (jak np. olej) jest bezzasadne, ponieważ cholesterol wystÄ™puje jedynie w produktach pochodzenia zwierzÄ™cego.
     PamiÄ™tajmy zatem, aby zawsze dokÅ‚adnie sprawdzać skÅ‚ad kupowanych produktów oraz ich wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. JeÅ›li mamy jakiekolwiek obawy,  warto skorzystać z porad dietetyków, którzy podpowiedzÄ… nam, z jakich skÅ‚adników powinniÅ›my skomponować wartoÅ›ciowy jadÅ‚ospis z korzyÅ›ciÄ… dla naszego zdrowia.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma twaróg ze szczypiorkiem

Wersja do druku