Dla fanów słodkości przedstawiamy przepis na torciki czekoladowe z żurawiną.

Składniki do przygotowania 4 osoby:

2–3 Å‚yżki suszonych cranberries (żurawin amerykaÅ„skich)
2 łyżki koniaku lub armaniaku
100 g polewy czekoladowej lub gorzkiej czekolady
100 g masła, dodatkowo trochę masła do wysmarowania foremek
50 g mÄ…ki
½ Å‚yżeczki cynamonu
100 g cukru, dodatkowo trochÄ™ cukru do posypania foremek
3 jajka

Dodatkowo:
4 porcelanowe foremki do sufletów

Przygotowanie:
Suszone cranberries grubo posiekać, zalać koniakiem i pozostawić na kilka godzin do nasiąknięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Formy wysmarować masłem i posypać cukrem.
 PolewÄ™ lub czekoladÄ™ (grubo posiekanÄ…), umieÅ›cić w metalowej misce nad garnkiem z gotujÄ…cÄ… siÄ™ wodÄ…, roztopić. Dodać masÅ‚o, mieszać dopóki caÅ‚kowicie siÄ™ nie rozpuÅ›ci. Dodać mÄ…kÄ™, cynamon, cukier, jajka i namoczone cranberries. Zdjąć z kuchenki i mieszać tak dÅ‚ugo, aż cukier siÄ™ rozpuÅ›ci. MasÄ™ czekoladowÄ… przelać do 4 przygotowanych foremek, piec na Å›rodkowym poziomie piekarnika przez 10 minut.
Gotowe torciki wyjąć z piekarnika, małym nożem oddzielić je od brzegów foremek, delikatnie wyjąć na talerzyki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Wskazówka: Do torcików pasuje sos waniliowy i żurawinowy. Aby przygotować sos z cranberries: w rondelku wymieszać 100 ml soku jabłkowego, 100 g brązowego cukru, kawałek kory cynamonowca i 170 g cranberries. Umyć jedną pomarańczę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę z pomarańczy dodać do żurawin. Wszystkie składniki zagotować, następnie przez 20 minut gotować na wolnym ogniu nie pęknie większość żurawin. Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej. Doskonały również do świątecznego indyka.

Czas przygotowania: ok. 110 minut

Wartości odżywcze na 1 porcję
Energia: 554 kcal/2319 kJ
Białko: 10 g
TÅ‚uszcz: 29 g
Węglowodany: 58 g


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma golonka odtłuszczona
Ile kalorii ma cukinia smażona na maśle

Wersja do druku