Lodowe desery świąteczne
Fantazja na temat grillowanych jabÅ‚ek z lodami Carte d’Or Vanilla
(dla 2 osób)
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 jabłko, np. antonówka lub cortland
2 gaÅ‚ki lodów Carte d’Or Vanilla
pół szklanki płatków migdałów
pół szklanki rodzynek
1 łyżka miodu
1 cytryna
świeże liście mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przekrój jabÅ‚ko na pół i usuÅ„ z jego Å›rodka nasiona. Ułóż połówki w rozgrzanym do temperatury 220˚C piekarniku lub na grillu pÅ‚askÄ… częściÄ… do kraty i piecz przez 5 minut. Przypieczone części jabÅ‚ka skrop nastÄ™pnie sokiem z cytryny, po czym za pomocÄ… Å‚yżeczki delikatnie wyjmij z nich miąższ i wymieszaj
z migdaÅ‚ami, rodzynkami oraz miodem. SÅ‚odkÄ… mieszankÄ… wypeÅ‚nij wydrążone połówki, które – tym razem odwrotnÄ… stronÄ… – włóż jeszcze na 3 minuty do piekarnika lub połóż na grillu. Po przeÅ‚ożeniu na talerzyki dodaj lody tworzone wyÅ‚Ä…cznie z najszlachetniejszych skÅ‚adników, czyli Carte d’Or Vanilla
z wanilią z Madagaskaru i udekoruj całość liśćmi mięty. To tyle! Teraz pozostaje już tylko rozkoszować się wyśmienitym ciepło-zimnym lodowym deserem.
Gruszki i lody Carte d’Or Vanilla z nutÄ… karmelu
(dla 4 osób)
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
4 duże gaÅ‚ki lodów Carte d’Or Vanilla
2 dojrzałe gruszki lub gruszki z syropu
300 g cukru
200 ml wody
1 cytryna
Sposób przygotowania:
Usyp kopczyk z cukru w garnku o grubym dnie. Postaw garnek na średnim ogniu i po chwili wlej wodę tak, by otoczyła cukier. Obrane gruszki pokrój na ćwiartki i usuń delikatnie pestki, a następnie skrop gotowe części sokiem z cytryny. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i pozwól,
by cukier stopniowo rozpuszczał się w wodzie. Po 3-4 minutach do brązowiejącej masy dodaj gruszki
i delikatnie obtaczaj je w tworzÄ…cym siÄ™ sosie karmelowym. DuÅ› je przez ok. 5 minut i wyłóż na talerzyki lub do pucharków. Dodaj do tego Carte d’Or Vanilla – lody o wyjÄ…tkowym smaku,
bo stworzone według oryginalnej receptury opartej na wanilii z Madagaskaru. Na koniec polej każdą
z porcji gorącym sosem karmelowym i rozkoszuj się pysznym deserem i magią świąt.
Ten sam deser możesz zrobić również w wersji z bakaliami. Wystarczy, że zamiast lodów waniliowych dodasz Carte d’Or Bakalia
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Przepis na kompot z pigwy na zimęWersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele