Bliny gryczane to rosyjska potrawa, którą tradycyjnie łączy się z kawiorem. Powszechnie uważa się, że szlachetny smak kawioru nie powinien być zakłócany i barbarzyństwem jest podawać go z dodatkami. Jednym z niewielu akceptowanych wyjątków jest właśnie połączenie kawioru z blinami.

 W tej potrawie, smaki przenikajÄ… siÄ™ delikatnie, podkreÅ›lajÄ…c jednoczeÅ›nie charakterystycznÄ…, niebanalnÄ… obecność kawioru.

Składniki
Bliny
- 250 g mÄ…ki gryczanej
- 100 g mÄ…ki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 40-50 ml roztopionego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

Do podania

- gęsta śmietana 18%
- słoiczek czerwonego lub czarnego kawioru (np.Connoisseur Seafood)

Przygotowanie: Drożdże dokÅ‚adnie Å‚Ä…czymy z ¼ szklanki ciepÅ‚ego mleka oraz 2-3 Å‚yżkami mÄ…ki pszennej i odstawiamy pod przykryciem do wyroÅ›niÄ™cia w ciepÅ‚ym miejscu. W osobnym naczyniu Å‚Ä…czymy pozostaÅ‚e skÅ‚adniki, uważajÄ…c by w nie zrobiÅ‚y siÄ™ grudki. Gdy ciasto jest już gÅ‚adkie, dodajemy wyroÅ›niÄ™te drożdże i dokÅ‚adnie mieszamy. Tak powstaÅ‚Ä… masÄ™ pozostawiamy w ciepÅ‚ym miejscu na pół godziny by jeszcze podrosÅ‚a.
Na patelni o gruby dnie ( lub po prostu teflonowej) rozgrzewamy olej. Ciasto na bliny (powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto naleśnikowe) nakładamy łyżką stołową na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Ciepłe bliny udekorować wysepką ze śmietany i łyżeczką kawioru np. Connoisseur Seafood.

Nasza Rada: W zestawie Caviar Gold marki Connoisseur Seafood znajdziemy dwa rodzaje kawioru – czerwony i czarny. Jeżeli do dekoracji użyjemy obu rodzajów, stworzymy eleganckÄ… i barwnÄ… kompozycjÄ™.

Smacznego!


Przepis i zdjęcie: Contimax S.A.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kawior z chlebem

Wersja do druku