Przybywa zwolenników ekologicznej żywności. Chętniej sięgamy nie tylko po wolne od chemii warzywa czy owoce, ale również pieczywo. Dlatego w wielu domach coraz częściej gości zdrowe, pełnoziarniste pieczywo chrupkie lub samodzielnie wytwarzane świeże i pachnące bochenki.

Pierwszy chleb zrobiono około 12 tysięcy lat temu. Powstał z wyłuskanych
i skruszonych ziaren dzikich traw poÅ‚Ä…czonych z wodÄ…. Upieczony na rozgrzanym w ognisku kamieniu placek, bardziej przypominaÅ‚ macÄ™, tortillÄ™ czy cienki spód pizzy, niż rumiany bochenek. Zakwas, podobno przez przypadek, odkryli dopiero Egipcjanie. Potem, przez wieki, kobiety piekÅ‚y chleb samodzielnie, przekazujÄ…c sobie przepisy z pokolenia na pokolenie, a pierwsze piekarnie pojawiÅ‚y siÄ™ pod koniec XIX wieku. Obecnie – jak wynika z danych Głównego UrzÄ™du Statystycznego –pieczywo goÅ›ci w 96 proc. polskich domów i spożywamy je codziennie.
Powszedni czyli zdrowy
Coraz wiÄ™cej z nas szuka alternatywy dla tradycyjnego pieczywa. –W mojej rodzinie, podczas Å›niadania i kolacji, najczęściej jemy pieczywo chrupkie – mówi Monika Zagajewska. – Mam wrażenie, że piekarnie stawiajÄ… obecnie na ilość,
a nie jakość. Trudno dziÅ› kupić Å›wieży i pachnÄ…cy bochenek, na co wpÅ‚ywajÄ… zapewne dodawane do ciasta sztuczne skÅ‚adniki i Å›rodki spulchniajÄ…ce, zamiast drożdży czy zakwasu – dodaje.
Sposób wypieku pieczywa chrupkiego pozwala zachować wartościowe składniki pełnych ziaren, wśród których jest m.in. błonnik. W ten element powinno obfitować zwłaszcza śniadanie, posiłek, którego zadaniem jest zapewnienie nam poczucia sytości i energii na kolejne godziny. Dodajmy, że błonnik sprzyja również zachowaniu szczupłej sylwetki i obniżeniu cholesterolu. Zmniejsza niebezpieczeństwo zachorowania na raka lub chorobę wieńcową.
– Odwrotnie, niestety, dziaÅ‚ajÄ… zwiÄ…zki chemiczne, które zawiera sztucznie przetworzona żywność. Nie tylko spowalniajÄ… metabolizm, obniżajÄ… odporność organizmu i powodujÄ… miażdżycÄ™, ale mogÄ… być przyczynÄ… nowotworów – mówi MaÅ‚gorzata Zdrojewska, specjalista dietetyk, współpracujÄ…cy z firmÄ… Good Food.

Warto wybrać pieczywo chrupkie, które należy do grupy BIO produktów. – SÄ… to artykuÅ‚y wolne od zanieczyszczeÅ„ w postaci pestycydów, sztucznych nawozów i konserwantów. PowstajÄ… z atestowanych, ekologicznych surowców, które, jak dowodzÄ… badania, dostarczajÄ… o 30 proc. wiÄ™cej witamin i skÅ‚adników mineralnych, niż te wytwarzane konwencjonalnie – dodaje MaÅ‚gorzata Zdrojewska.
Ponadto pieczywo chrupkie dÅ‚użej nadaje siÄ™ do spożycia. Nie butwieje i nie pleÅ›nieje tak szybko, jak sklepowe buÅ‚ki. Dlatego wÅ‚aÅ›nie jest tak bardzo popularne w Skandynawii, gdzie produkowano je już pod koniec XIX wieku. Powód? Surowe warunki klimatyczne znacznie ograniczaÅ‚y tam okres przydatnoÅ›ci „normalnego” chleba.

Chcemy wiedzieć, co jemy
Efektem mody na życie w zgodzie z naturÄ… i żywność ekologicznÄ…, jest także samodzielne pieczenie chleba. W wielu domach pojawiajÄ… siÄ™ wypiekacze, które pozwalajÄ… Å‚atwo przygotować „prawdziwy” chleb. Wbrew pozorom nie jest to czasochÅ‚onne. Nie potrzebujemy specjalnego zakwasu
i tajemnego przepisu „po babci”. DziÄ™ki rozwojowi techniki, wystarczy, że przygotujemy odmierzone skÅ‚adniki i zaprogramujemy czas, w którym ma siÄ™ rozpocząć proces pieczenia. DodatkowÄ… zaletÄ… jest to, że możemy dodać do domowego pieczywa nasze ulubione ziarna i przyprawy. DziÄ™ki temu zadowoleni bÄ™dÄ… zarówno wielbiciele kminku, jak i dyni w pieczywie. – Dwa lata temu kupiliÅ›my sobie z mężem pod choinkÄ™ wypiekacz i bardzo czÄ™sto z niego korzystamy – mówi Dagmara StÄ™pieÅ„.- Od tej pory znów możemy delektować siÄ™ chrupiÄ…cÄ… skórkÄ… chleba, którego smak znamy już tylko z dzieciÅ„stwa – dodaje. JeÅ›li nie chcemy być skazani na to, aby najbardziej powszechny element diety każdego z nas byÅ‚ „pierwszym lepszym” produktem znalezionym w sklepie, postarajmy siÄ™ znaleźć smacznÄ… i zdrowÄ… alternatywÄ™.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku