Chleb jest niezbędnym elementem naszej codziennej diety, pod warunkiem, że zawiera zdrowe składniki i zostanie odpowiednio wypieczony. Czym zatem kierować się przy jego zakupie?

W zaleceniach dietetyków i ekspertów żywieniowych podkreÅ›la siÄ™ zdrowotne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci pieczywa ciemnego, w przeciwieÅ„stwa do chleba biaÅ‚ego. Podstawowa różnica polega na sposobie uzyskiwania mÄ…ki, z której wypiekany jest chleb. MÄ…kÄ™ razowÄ…, czyli ciemnÄ… otrzymujemy zarówno z pszenicy, jak i z żyta w wyniku rozdrabniania caÅ‚ego ziarna (Å‚uski, bielma i zarodka). BiaÅ‚a mÄ…ka powstaje natomiast jedynie z części skrobiowej – z bielma, przez co ma znacznie mniej wartoÅ›ci odżywczych.

Razowy na zakwasie zamiast białego
Zdecydowanie najzdrowszy jest zatem chleb razowy żytni wypiekany na zakwasie, bÄ™dÄ…cy źródÅ‚em wÄ™glowodanów zÅ‚ożonych, biaÅ‚ka, witamin, bÅ‚onnika i skÅ‚adników mineralnych – potasu, magnezu oraz żelaza. Pieczywo razowe ma również maÅ‚o kalorii, a zawarty w nim bÅ‚onnik, pÄ™czniejÄ…c w żoÅ‚Ä…dku, obniża uczucie gÅ‚odu i przyczynia siÄ™ do lepszej perystaltyki jelita grubego. - Dieta uboga we włókno pokarmowe, w której dominujÄ… przetworzone produkty, w tym biaÅ‚e pieczywo jest przede wszystkim bardzo kaloryczna i może powodować problemy z otyÅ‚oÅ›ciÄ… - mówi Marietta Wyciechowska, dietetyk z Centrum Naturhouse. Do zdrowego pieczywa zalicza siÄ™ również chleb graham wypiekany z mÄ…ki pszennej grubo mielonej oraz chleb orkiszowy.

Informacje od piekarza
    WybierajÄ…c pieczywo nie należy siÄ™ kierować jedynie wyglÄ…dem czy zapachem. Warto także czytać etykiety, na których powinny znajdować siÄ™ informacje o skÅ‚adzie i rodzaju mÄ…ki lub pytać o to sprzedawcÄ™. Im wyższy numer przy oznaczeniu mÄ…ki, tym jest ona zdrowsza, jak np. żytnia razowa (2000). Najczęściej spotykanymi sÄ… natomiast: żytnia pytlowa (720) i pszenna chlebowa (850 i 750). Równie ważne sÄ… pozostaÅ‚e skÅ‚adniki. JeÅ›li oprócz mÄ…ki, wody, drożdży i soli sÄ… także chemiczne dodatki na literÄ™ „E”, oznaczać to może, że proces fermentacji nie zostaÅ‚ przeprowadzony we wÅ‚aÅ›ciwy sposób. Prawdopodobnie zostaÅ‚ on skrócony poprzez dodanie polepszaczy. - Obecność karmelu może natomiast Å›wiadczyć, że pieczywo zostaÅ‚o wypieczone z kalorycznej, biaÅ‚ej mÄ…ki i sztucznie zabarwione. Zatem nie każdy ciemny chleb jest chlebem razowym, warto mieć to na uwadze przy wyborze pieczywa¬ – dodaje dietetyk z Naturhouse.

Smaczny wyglÄ…d

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Dobry chleb jest ciężki, nieco twardszy, bardziej zwarty i lekko gliniasty. Skórka powinna być dosyć gruba, przypieczona oraz popękana w charakterystyczne romby. Taki chleb łatwo się kroi i jest niezwykle smaczny. Unikajmy pieczywa pakowanego w folię, o długim terminie ważności, ponieważ najczęściej zawiera ono dużą ilość konserwantów.

Fundament zdrowej diety
Niekiedy, chcÄ…c zrzucić w krótkim czasie kilka kilogramów, eliminujemy z diety niektóre skÅ‚adniki, w tym także  pieczywo. PamiÄ™tajmy jednak, że nie warto rezygnować ze zdrowego, ciemnego chleba, ponieważ pozbawiamy w ten sposób nasz organizm źródÅ‚a wielu cennych substancji odżywczych. WÅ‚Ä…czajÄ…c kilka kromek ciemnego chleba do jadÅ‚ospisu, Å‚atwiej utrzymać dobrÄ… formÄ™ i szczupÅ‚Ä… sylwetkÄ™.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Jak piec chleb
Ile kalorii ma bułka z kruszonką
Chleb graham wartości odżywcze

Wersja do druku