Odpowiednia ilość błonnika pokarmowego w diecie uchroni nas przed chorobami układu pokarmowego i krążenia, pomoże także utrzymać smukłą sylwetkę. Warto więc wiedzieć, gdzie znaleźć cenne włókno pokarmowe.


    Coraz częściej w różnego rodzaju zaleceniach żywieniowych i poradach dietetyków podkreÅ›la siÄ™ rolÄ™ bÅ‚onnika pokarmowego w żywieniu czÅ‚owieka. Nie sposób bowiem pominąć jego licznych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci prozdrowotnych. BÅ‚onnik pokarmowy to jadalne części roÅ›lin lub wÄ™glowodany nieskrobiowe, ulegajÄ…ce fermentacji w jelicie grubym. DziÄ™ki temu, że jest odporny na dziaÅ‚anie enzymów w przewodzie pokarmowym, nie ulega strawieniu i wykazuje pozytywne dziaÅ‚anie fizjologiczne dla organizmu. Åšwiatowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreÅ›la również dobroczynny wpÅ‚yw bÅ‚onnika w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych, jak np. otyÅ‚oÅ›ci czy cukrzycy.


Pomoc dla organizmu
    - DziaÅ‚anie bÅ‚onnika jest niezwykle różnorodne. Część nierozpuszczalna w wodzie wywiera istotny wpÅ‚yw na pracÄ™ przewodu pokarmowego: uaktywnia wydzielanie Å›liny dziaÅ‚ajÄ…cej ochronnie na zÄ™by, wpÅ‚ywa na zwiÄ™kszone wydzielanie soków trawiennych, pobudza ukrwienie jelit poprzez mechaniczne drażnienie Å›cian jelita grubego, co w konsekwencji usprawnia jego perystaltykÄ™ oraz chroni przed zaparciami – mówi Karolina Å»muda, dietetyk z Centrum Naturhouse. Natomiast skÅ‚adniki włókna rozpuszczalne w wodzie tworzÄ… w Å›wietle jelita żele, w których mogÄ… wiÄ…zać siÄ™ substancje, w tym cholesterol i kwasy żółciowe. ObniżajÄ… tym samym poziom cholesterolu we krwi i wykazujÄ… dziaÅ‚anie prebiotyczne. Co wiÄ™cej, regulujÄ… gospodarkÄ™ kwasów żółciowych, chroniÄ… przed nowotworami i powstawaniem kamieni żółciowych. BÅ‚onnik zapobiega także przyswajaniu przez organizm różnych substancji szkodliwych dla zdrowia, m.in. metali ciężkich np. (oÅ‚owiu, rtÄ™ci) oraz Å›rodków ochrony roÅ›lin. Niektóre rodzaje włókna pokarmowego zmniejszajÄ… tempo wydzielania insuliny, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzycÄ™, ponieważ dieta bogata w bÅ‚onnik pozwala uniknąć gwaÅ‚townego spadku glikemii.

W walce z otyłością

    Obecność bÅ‚onnika w przewodzie pokarmowym powoduje również zwiÄ™kszenie objÄ™toÅ›ci pożywienia, bez podwyższania jego wartoÅ›ci energetycznej. Zaspokaja tym samym uczucie Å‚aknienia przez dokÅ‚adniejsze wypeÅ‚nienie treÅ›ci żoÅ‚Ä…dka. Spożywanie pokarmów bogatych w bÅ‚onnik, powoduje, że uczucie sytoÅ›ci odczuwane jest wczeÅ›niej, zanim zostanie pobrana nadmierna ilość energii. - WHO zaleca spożywanie 20-40 gram włókna pokarmowego dziennie. W Polsce jego spożycie ksztaÅ‚tuje siÄ™ na poziomie 15g. Niedobór bÅ‚onnika w racjach pokarmowych jest jednym z podstawowych czynników decydujÄ…cych o pojawieniu siÄ™ problemów z otyÅ‚oÅ›ciÄ… – dodaje dietetyk z Naturhouse.

Źródła błonnika
    Gdzie zatem znajdziemy cenne włókno pokarmowe? BÅ‚onnik jest przede wszystkim w produktach zbożowych –  otrÄ™bach, kaszach oraz pieczywie. Dietetycy szczególnie zalecajÄ… spożywanie pieczywa razowego, ponieważ ilość zawartego w nim bÅ‚onnika jest 3 - 5 razy wiÄ™ksza, niż w jasnym chlebie. Dobrym uzupeÅ‚nieniem diety sÄ… warzywa i owoce, roÅ›liny strÄ…czkowe, a także czerwona fasola, suszone morele, Å›liwki czy orzechy laskowe. Warto jednak pamiÄ™tać, że nadmierne spożycie bÅ‚onnika może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia, wywoÅ‚ujÄ…c m.in. różne dolegliwoÅ›ci przewodu pokarmowego. Aby temu zapobiec, należy równolegle pić duże iloÅ›ci pÅ‚ynów, zwÅ‚aszcza wartoÅ›ciowe wody mineralne.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma fasola gotowana
biała fasola kcal
Ile kalorii ma kus kus

Wersja do druku