Miliony kobiet każdego dnia oddaje siÄ™ pieczoÅ‚owitemu gotowaniu, wkÅ‚ada w tÄ™ czynność caÅ‚e serce i duszÄ™. WypeÅ‚nia swoje obowiÄ…zki rodzinne, które wynikajÄ… z naturalnej kolei rzeczy. Co wiÄ™cej jest pogodzona z rolÄ… żony i matki, po prostu pieczoÅ‚owicie dba o ognisko domowe. Można by rzec – Å‚adny obrazek – ale jak ma siÄ™ on do rzeczywistoÅ›ci?

 A ta, jak siÄ™ okazuje jest nieubÅ‚agana. Najnowsze badania przeprowadzone przez firmÄ™ Schwartz wskazujÄ… na to, że gotowanie dla 70 procent paÅ„ jest przykrÄ… koniecznoÅ›ciÄ… i najbardziej stresujÄ…cym domowym zajÄ™ciem. PrzyczynÄ… takiego stanu rzeczy jest brak uznania dla ich wÅ‚ożonego wysiÅ‚ku przez domowników.

Nie stój przy garach – gotuj z rodzinÄ…!
Badania mówiÄ… same za siebie. Współczesne niedocenione panie nie przepadajÄ… za przysÅ‚owiowym „staniem przy garach” i trudno jest im czÄ™sto zaprzyjaźnić siÄ™ z książkÄ… kucharskÄ…. Przygotowanie kolejnego dania jest dla nich przykrym obowiÄ…zkiem niedajÄ…cym satysfakcji.  Gotowanie traktujÄ… jako nudne i mÄ™czÄ…ce zajÄ™cie, nawet jeżeli wczeÅ›niej byÅ‚o ono dla nich frajdÄ…. Co zatem zrobić by kobiety na nowo poczuÅ‚y siÄ™ jak prawdziwe królowe kuchni i odczuwaÅ‚y wiÄ™kszÄ… przyjemność z gotowania? Tutaj konieczne jest wsparcie bliskich. Jeżeli każdy z domowników przynajmniej raz w tygodniu zechce wnieść swój wkÅ‚ad w przygotowanie posiÅ‚ku zaowocuje to lepszym zrozumieniem oczekiwaÅ„ drugiej strony oraz rozluźni atmosferÄ™ panujÄ…cÄ… do tej pory w kuchni.  Wspólne gotowanie sprzyja budowaniu wiÄ™zi, a zarazem jest ciekawÄ… alternatywÄ… spÄ™dzenia wolnego czasu z bliskimi. Tym bardziej, że z badaÅ„ przeprowadzonych przez OECD wynika, że dla rodziny poÅ›wiÄ™camy zbyt maÅ‚o czasu - Å›rednio 28 minut dziennie. Jednym z pomysłów jest również zaangażowanie dzieci w kulinarne obowiÄ…zki, gdyż kuchnia wbrew pozorom jest miejscem, gdzie rodzice mogÄ… bawić siÄ™ z maluchami, a przy tym edukować i uczyć odpowiedzialnoÅ›ci.   Nie ma wÄ…tpliwoÅ›ci, że rodzinne gotowanie da chwilÄ™ wytchnienia od codziennej gonitwy, a przy tym nastroi pozytywnie.

Rzemieślnik kontra artysta, a może wprost przeciwnie?
Mówi się, że profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który tworzy dzieło kulinarne. Trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. Tak jak rzemieślnik wykonuje swoje zadanie z wielką pieczołowitością oraz wysiłkiem, z kolei podobnie jak artysta wkłada serce w to, co robi i poddaje się twórczej fantazji. Za przykładem znawców sztuki kulinarnej możemy podążać również i my. Warto we własnym domu przeprowadzić mały eksperyment i zorganizować wspólnie ze wszystkimi domownikami wieczór kuchni japońskiej czy włoskiej. Będzie on wspaniałą okazją by przybliżyć dzieciom kulturę i obyczaje tam panujące. Innym pomysłem, który obecnie wpisuje się w panujące trendy jest połączenie tradycyjnej kuchni polskiej z egzotycznymi produktami takimi jak japońskie sosy sojowe Kikkoman. Przykładem takiego dania jest tradycyjna zupa pomidorowa, którą doprawiamy właśnie sosem sojowym. Taki sos podkreśli smak gotowanej potrawy, a także z powodzeniem zastąpi sól.
Nie sposób nie zgodzić się z twierdzeniem, że kuchnia jest sercem całego domu, zmienia się i ewoluuje, podobnie jak my. Jest miejscem, w którym koncentruje się życie rodzinne. Warto więc zadbać o to, aby była przesiąknięta pozytywnymi emocjami. Dzięki wspólnemu wysiłkowi możemy to osiągnąć.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma solanka

Wersja do druku