W przeszłości posiłki z mięsa perliczego były podawane na wytwornych przyjęciach, gdzie cieszyły się ogromnym powodzeniem wśród całej szlachty. Niestety, w późniejszym czasie ten niesamowity rarytas został wyparty przez zupełnie pospolitego kurczaka.

Na szczęście dziÄ™ki firmie DROP nie zniknÄ…Å‚ on caÅ‚kowicie ze sklepowych półek – Perliczka Wielkopolska dostÄ™pna jest szeroko w dobrych polskich sklepach.

Rolada z perliczki

Składniki:
• tuszka perliczki 1,3 - 1,5 kg
• boczek wÄ™dzony parzony
• 2 zÄ…bki czosnku
• majeranek, sól, pieprz,
• papryka

Perliczkę umyć i wytrybować z kości. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem, papryką i natrzeć czosnkiem. Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry boczek wędzony parzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową. Piec w temp. 150°C ok. 45 min. Po 45 min. odwinąć z folii i piec 15 min. w temp.180°C. Podawać pokrojoną w plastry.


Smacznie i zdrowo – w szlacheckim stylu

MiÄ™so perliczki jest niezwykle szlachetnym gatunkiem drobiu, cenionym głównie za wytworny smak dziczyzny oraz niezwykÅ‚e walory odżywcze. Jest wyjÄ…tkowo soczystym i delikatnym miÄ™sem, a przy tym posiada niewielkÄ… zawartość tÅ‚uszczu. MiÄ™so perlicze jest niemal dwukrotnie chudsze niż miÄ™so kurczaków – miÄ™so nóżek zawiera ok. 2,7% tÅ‚uszczu, a miÄ™so z piersi 1,1%. Oznacza to, że jest ono najchudsze spoÅ›ród wszystkich gatunków drobiu! Dlatego też, jest ono Å›wietnÄ… propozycjÄ… dla osób dbajÄ…cych o liniÄ™. Oprócz niskiej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu, także wartość kaloryczna jest niezwykle korzystna –100 g miÄ™sa zawiera jedynie ok. 160 kcal. MówiÄ…c o miÄ™sie perliczek nie można pominąć różnorodnoÅ›ci jego skÅ‚adników mineralnych. Magnez, potas czy żelazo oraz witaminy: B1, B2 i E, wysoka zawartość biaÅ‚ka oraz nienasycone kwasy tÅ‚uszczowe. Ze wzglÄ™du na rozmaitość skÅ‚adników odżywczych, spożywanie miÄ™sa perliczek jest szczególnie polecane osobom walczÄ…cym z otyÅ‚oÅ›ciÄ… czy cukrzycÄ…, ale także stosujÄ…cym wysokobiaÅ‚kowÄ… bÄ…dź niskotÅ‚uszczowÄ… dietÄ™.

Perliczka Wielkopolska firmy DROP - szlachecki przysmak
W tradycyjnej polskiej kuchni dania z perlicy zajmują wyjątkowe miejsce ze zarówno względu na walory smakowe, jak i łatwość w przygotowaniu. W wielu kręgach uchodzą one za niezwykle wykwintne i wytworne, a ich obecność podczas uroczystych biesiad prawie zawsze wzbudza zachwyt. W przeciwieństwie do mięsa dziczyzny, które wymaga zazwyczaj bardzo długiej obróbki termicznej, delikatne mięso perliczki można przygotować bez długotrwałego marynowania, a gotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Można je polecić osobom, które maja niewielkie doświadczenie w kuchni, a planują szykowną kolację, którą chcą własnoręcznie przygotować. Przygotowując dania z Perlicy Wielkopolskiej firmy DROP można być pewnym, że zadowolą one niejednego wielbiciela tradycyjnych polskich przysmaków.


W zgodzie z naturÄ…

Perlica domowa była niegdyś hodowana w każdym gospodarstwie, dzięki czemu bardzo często gościła na stołach. Dziś można ją spotkać jedynie w małych stadkach w przydomowych zagrodach, a zajmują się nimi głównie hodowcy - amatorzy. Przedsiębiorstwo DROP dokłada wszelkich starań, by ich Perliczka Wielkopolska była hodowana w warunkach jak najbardziej zbliżonych do warunków naturalnych: karmi je wyłącznie paszami opartymi na naturalnych ziarnach zbóż.
Szukając nowych inspiracji w dobrej polskiej tradycji kulinarnej, warto sięgnąć po mięso Perliczki Wielkopolskiej firmy DROP. Dzięki swojej niepowtarzalnej delikatności oraz szlachetnemu smakowi, zachwyci ona zarówno smakoszy poszukujących oryginalnych smaków, jaki i zwolenników tradycyjnych posiłków.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

rolada biszkoptowa z kremem kalorie
Boczek wędzony wartości odżywcze

Wersja do druku