Wraz z nadejÅ›ciem jesiennych chÅ‚odów do zestawu naszych ulubionych daÅ„ wracajÄ… zupy. Ogórkowa, pomidorowa, rosół, barszcz – dania te, oprócz niewÄ…tpliwych walorów smakowych, dziÄ™ki zawartym w warzywach witaminom zwiÄ™kszajÄ… odporność oraz pozytywnie wpÅ‚ywajÄ… na zdrowie.

Zupy pełne zalet
Dobrze przygotowane zupy to potężna dawka zdrowia dla naszego organizmu. Gotowane w nich warzywa to źródÅ‚o Å›wietnie przyswajalnych przez organizm substancji odżywczych. - Zupy skomponowane na bazie wywarów jarzynowych, z dużą iloÅ›ciÄ… warzyw i zieleniny to źródÅ‚o witamin (beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, folianów), skÅ‚adników mineralnych (wapnia, magnezu, potasu) oraz bÅ‚onnika pokarmowego.  Jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej (warzywne majÄ… charakter zasadotwórczy). CzÄ™sto osoby, których organizm jest zakwaszony odczuwajÄ… wieczne zmÄ™czenie, ospaÅ‚ość, bóle gÅ‚owy – mówi Magda SzymaÅ„ska, specjalista dietetyk z Poradni dietetycznej food & diet.
Niewiele osób wie, że jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu zgrabnej sylwetki. PosiÅ‚ek w tej postaci syci, dostarcza potrzebnych minerałów, ale zawiera przy tym niewiele kalorii. Charakter pÅ‚ynny zup pomaga dostarczyć 2-2,5 l wody – ilość, której dziennie potrzebuje nasz organizm do prawidÅ‚owego funkcjonowania.


Szczególnie ważne w chłodne dni

Zdrowa dieta w okresie jesienno-zimowym jest bardzo istotna ze względu na otaczającą nas aurę. Krótkie dni, wiatr, deszcz, zmienna temperatura, a co za tym idzie przegrzanie lub zmarznięcie mogą istotnie wpłynąć na osłabienie organizmu i naszą odporność. To właśnie z tych powodów jesień jest dla wielu z nas porą przeziębień, grypy i infekcji.
Nie doceniamy wpÅ‚ywu diety na stan naszego organizmu. CzÄ™stym bÅ‚Ä™dem, który popeÅ‚niamy, jest brak ciepÅ‚ych posiÅ‚ków w naszym codziennym jadÅ‚ospisie – skutki tego można wyjÄ…tkowo odczuć w czasie zimniejszej pogody. - WychÅ‚odzony organizm to wiecznie gÅ‚odny czÅ‚owiek. A stÄ…d prosta droga do spożywania nadmiernej iloÅ›ci kalorii i tycia. Jedzenie zup przygotowanych na wywarach warzywnych, z dużą iloÅ›ciÄ… jarzyn, z dodatkiem rozgrzewajÄ…cych przypraw (kurkuma, ziele angielskie, gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa) to solidna porcja ciepÅ‚a, a niewielka dawka kalorii. Jeżeli dodamy, że takie dania sÄ… źródÅ‚em cennych witamin i mikroelementów, mamy Å›wietne zabezpieczenie przed infekcjami wirusowymi – radzi Magda SzymaÅ„ska.
Talerz gorÄ…cego wywaru w chÅ‚odny dzieÅ„ to najlepszy sposób na rozgrzanie. Dodatkowo, zestaw warzyw, a szczególnie cebula i czosnek, przygotowuje nasz ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy do walki z wirusami.  


Zupa w pół godziny
CzÄ™sto bÅ‚Ä™dnie wydaje siÄ™ nam, że przygotowanie zupy jest czasochÅ‚onne – nic bardziej mylnego. Zrobienie jej zazwyczaj ogranicza siÄ™ do przygotowania (obrania, pokrojenia) skÅ‚adników i zalania ich wodÄ…. Podczas gotowania my możemy zająć siÄ™ przyrzÄ…dzaniem drugiego dania lub po prostu odpoczynkiem.  Dodatkowo, na rynku dostÄ™pnych jest wiele urzÄ…dzeÅ„ kuchennych z funkcjÄ… gotowania np. Thermomix, w których w 20 minut ugotujemy zdrowe, peÅ‚ne wartoÅ›ci odżywczych zupy, a także zupy-kremy. Robot pozwala także na przygotowanie zdrowej kostki rosoÅ‚owej - warzywnej, grzybowej, drobiowej, bez konserwantów i wiÄ™kszego wysiÅ‚ku.   
Zupy sÄ… smaczne, proste do przygotowania i wyjÄ…tkowo zdrowe. IdÄ… chÅ‚odne dni – wiÄ™c do dzieÅ‚a! 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku