Dzisiaj przedstawiamy przepis dla fanów kuchni włoskiej oraz makaronów. Pappardelle z sosem z żurawiny i orzechów włoskich.

Składniki do przygotowania 4 osób:

2 kromki chleba tostowego
6 łyżek mleka
4 łyżki suszonych cranberries
80 g orzechów włoskich
4 gałązki mięty pęczek pietruszki
1 mały ząbek czosnku
50 ml wywaru warzywnego (instant)
2 Å‚yzki oliwy z oliwek
125 g białego sera 20 % sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
400 g pappardelle
250 g liści szpinaku (mrożony)
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Pondto: Moździerz lub blender Chleb tostowy namoczyć w mleku. Cranberries i orzechy włoskie rozdrobnić. Liście mięty i pietruszki porwać, ząbek czosnku obrać i pokroić. Dodać do blendera, wszystko zetrzeć razem na puree. Namoczony chleb tostowy, wywar i oliwę z oliwek także dodać i zmieszać razem z orzechami do uzyskania gęstej pasty.

Sos żurawinowo-orzechowy wlać do miski, dodać świeży ser i wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami soku cytrynowego do smaku. Gotowy krem przełożyć do słoika i przechowywać w chłodnym miejscu aż do wykorzystania.
Pappardelle ugotować „al dente“ w duż ej iloÅ›ci osolonej wody. Rozmrozić szpinak, podgrzać z 1 Å‚yżkÄ… masÅ‚a, doprawić. Odlać ok. 100 ml wody, w której gotowaÅ‚ siÄ™ makaron. Makaron odcedzić, ale nie zalewać zimnÄ… wodÄ…. WodÄ™ po macaroni zmieszać z sosem orzechowym, podgrzać, zmieszać z makaronem i szpinakiem.

Wskazówka: Sos żurawinowo-orzechowy można podawać również z innymi gatunkami makaronów. Można wykorzystać gotowe ravioli ze szpinakiem lub boćwiną, które doskonale do niego pasują. Należy wówczas zrezygnować z wykorzystania szpinaku z przepisu.

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 667 kcal/2806 kJ /
Białko: 23,1 g
TÅ‚uszcz: 23,7 g
Węglowodany: 70,5 g


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ravioli

Wersja do druku