Chcesz mieć zdrowe zęby i mocne kości? Jedz nabiał!
Podczas gdy statystyczny mieszkaniec Europy spożywa średnio 400-500 l mleka rocznie, w naszym kraju wskaźnik ten nie przekracza 180 l na osobę. Z badań wynika, że taka ilość nabiału nie wystarcza, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wapń. Specjaliści podkreślają, że coraz bardziej popularne suplementy, nie mogą zastąpić dobrze zbilansowanej diety.
Wapń - sprzymierzeniec zdrowia
Wapń to pierwiastek odgrywający niezwykle istotną rolę w naszym organizmie. To on wpływa na skurcze mięśni, dzięki którym prawidłowo funkcjonują nie tylko nasze nogi i ręce, lecz także serce czy płuca. Dobroczynne właściwości tego pierwiastka można mnożyć: wspomaga układ nerwowy, krwionośny, rozrodczy, a przede wszystkim warunkuje prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu kostnego. Wspólnie z witaminą D jest naszym orężem w przeciwdziałaniu i walce z osteoporozą.
Plastrowana moc
Wbrew obiegowej opinii, jednym z najbogatszych źródeł bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia jest nie twaróg, lecz żółty ser. Zawartość tego dobroczynnego pierwiastka w serach dojrzewających nawet 10-krotnie przekracza jego ilość w twarogu. Już 4 plasterki żółtego sera zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Dlaczego tak łatwo trawimy wapń z serów? Otóż 2/3 tego pierwiastka związane jest z jednym z białek - kazeiną. - Ze względu na proces dojrzewania, podczas którego proteiny zawarte w serze ulegają częściowemu rozkładowi, organizm nie ma problemu z jego strawieniem, a co za tym idzie - z wchłonięciem połączonego z białkami wapnia. Z tego względu jedzenie serów żółtych to doskonały sposób na uzupełnienie diety w te cenne składniki - wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert z firmy MSM MOŃKI. - Co ważne, polskie sery żółte zawierają stosunkowo niewielką ilość soli. Podczas gdy norma europejska wynosi 2,5 proc., zawartość tego związku w rodzimych serach nie przekracza 1,5 proc. - dodaje Polińska.
Nie taki nabiał straszny, jak go malują
Coraz częściej można spotkać się z negatywną opinią na temat mleka i jego przetworów. Specjaliści do spraw żywienia podkreślają jednak, że nie ma żadnych naukowych dowodów potwierdzających te rewelacje. Podczas debaty "Mleko - za czy przeciw?", zorganizowanej przez Polską Izbę Mleka, obalono między innymi teorię mówiącą o tym, że organizm człowieka z upływem lat coraz słabiej trawi nabiał. Wyolbrzymiana jest także kwestia - alergia na białko mleka krowiego dotyczy zaledwie 0,6 proc. osób i przemija wraz z wiekiem. Niedostateczna ilość produktów nabiałowych w diecie może pociągnąć za sobą szereg konsekwencji zdrowotnych, takich jak np. otyłość, osteoporoza czy choroby układu krwionośnego.
Właściwe odżywianie jest podstawą zdrowego trybu życia. W połączeniu z ruchem i odpowiednią ilością snu pomoże nam długo utrzymać dobrą formę.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele