Dla wszystkich fanów żeberek proponujemy dziś przepis na grillowane żeberka z dipem żurawinowym

Składniki na 4 porcje:
2 kg żeberek
100 ml sosu berbecue
1 łyżka stołowa płynnego miodu
4 łyżki stołowe nektaru żurawinowego

Dip:
Czosnek askaloński ( cebula szalotka)
½ mango
125 ml keczupu
2-3 łyżeczki sosu sambal oelek
40 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Sól

1. Żeberka umyć i osuszyć. Zmieszać ze sobą sos barbecue, miód i nektar żurawinowy. Żeberka natrzeć powstałą marynatą i odstawić na 3-4 godziny.

2. Å»eberka uÅ‚ożyć na blasze do pieczenia wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175˚C (gaz: poziom 2-3, termoobieg: 160˚C) przez ok. 30-40 minut obracajÄ…c kilka razy. Podwyższyć temperaturÄ™ do 220˚C (gaz: poziom 5-6, termoobieg: 200˚C) i piec żeberka przez ok. 10 minut, aż zrobiÄ… siÄ™ chrupiÄ…ce. Pokroić na kawaÅ‚ki.

3. Szalotkę umyć i pokroić na małe kawałki. Mango obrać i oddzielić miąższ od pestki. Następnie rozetrzeć miąższ na papkę i zmieszać z keczupem i sosem sambal oelek. Dodać szalotkę i cranberries. Doprawić do smaku solą. Żeberka podawać z dipem.


Czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas marynowania
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 380 kcal / 1596 kJ
Białko: 41,6 g
TÅ‚uszcz: 10,1 g
Węglowodany: 31 g


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Pestki arbuza kalorie

Wersja do druku