Z rybÄ… na zdrowie
Ryby majÄ… w sobie duże iloÅ›ci witaminy A – wpÅ‚ywajÄ…cej pozytywnie na skórÄ™, witaminy B – dla ukÅ‚adu nerwowego, poprawia pamięć i koncentracjÄ™, witaminy D – która wzmacnia koÅ›ci, a także witaminy E – usuwajÄ…cej wolne rodniki z organizmu. To także doskonaÅ‚e źródÅ‚o biaÅ‚ka, sÅ‚ynÄ…cego z bardzo wysokiej wartoÅ›ci odżywczej oraz takich skÅ‚adników jak fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapÅ„ i magnez. MajÄ… także wiele innych zalet wpÅ‚ywajÄ…cych pozytywnie na nasz organizm.
Dla serca…
Ryby to idealne źródło jakże ważnych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To dzięki nim maleje ryzyko chorób serca i układu krążenia. Dostarczając organizmowi tego składnika przyczyniamy się do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Kwasy omega-3 mają również działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Najwięcej tych kwasów znajdziemy w tłustych rybach, takich jak makrela, węgorz (który zawiera najwięcej tłuszczu spośród wszystkich ryb) łosoś, sardynki, śledź czy tuńczyk. Jedzenie ryb zapobiega także rozwojowi miażdżycy.
I nie tylko…
Bowiem ryby mają również działanie przeciwnowotworowe, pozytywnie wpływają na wątrobę, stawy czy układ nerwowy. Zapobiegają również anemii i wzmacniają odporność organizmu.
Dla piÄ™knego wyglÄ…du…
Ryby to idealne rozwiązanie dla pań dbających o linię. Sprawiają, że nie musimy odmawiać sobie pysznego posiłku, a jednocześnie mają znacznie mniejszą ilość kalorii niż inne dania. Te morskie zawierają dużą ilość jodu, który poprawia funkcjonowanie tarczycy, co przyczynia się do poprawy przemiany materii. Dla kobiet na diecie polecane są tłuste ryby, gdyż zawarte w nich tłuszcze hamują apetyt. Powinniście jednak unikać węgorza, w którym znajduje się ok. 25% tłuszczu. Zawarte w rybach omega-3 pozytywnie wpływają również na stan włosów i paznokci.
Jak przygotować…
Najzdrowsze ryby to te pieczone w folii, duszone bądź gotowane. Smażąc starajmy się unikać panierowania, gdyż to właśnie panierka wchłania najwięcej tłuszczu. Jeśli jednak lubicie smażoną rybkę, zróbcie to na oliwie z oliwek. Dobrym pomysłem jest podawanie ryb z ziołami. Mogą to być takie przyprawy jak pieprz, cząber, gorczyca, bazylia, pietruszka, tymianek, papryka czy rozmaryn. Idealnie smakują również z odrobiną soku z cytryny. Odpowiednie przyprawy to jednak indywidualna kwestia każdej z pań, warto więc tutaj użyć wyobraźni i odrobinę poeksperymentować.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma makrelaZ rybÄ… na zdrowie (2011-10-05)
Szproty w sosie pomidorowym kcal
Papryka konserwowa wartości odżywcze
Ile kalorii ma dorsz w panierce smażony
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele