Ryby to jeden z najzdrowszych produktów jakie dała nam natura. Są one nie tylko pyszne, ale pozytywnie wpływają zarówno na nasze zdrowie jak i urodę. W dodatku nie pozwalają na monotonię, gdyż można je serwować na różne sposoby. Warto zatem pamiętać, aby znalazły się one w naszym menu przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Ryby majÄ… w sobie duże iloÅ›ci witaminy A – wpÅ‚ywajÄ…cej pozytywnie na skórÄ™, witaminy B – dla ukÅ‚adu nerwowego, poprawia pamięć i koncentracjÄ™, witaminy D – która wzmacnia koÅ›ci, a także witaminy E – usuwajÄ…cej wolne rodniki z organizmu. To także doskonaÅ‚e źródÅ‚o biaÅ‚ka, sÅ‚ynÄ…cego z bardzo wysokiej wartoÅ›ci odżywczej oraz takich skÅ‚adników jak fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapÅ„ i magnez. MajÄ… także wiele innych zalet wpÅ‚ywajÄ…cych pozytywnie na nasz organizm.

Dla serca…
Ryby to idealne źródÅ‚o jakże ważnych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych omega-3. To dziÄ™ki nim maleje ryzyko chorób serca i ukÅ‚adu krążenia. DostarczajÄ…c organizmowi tego skÅ‚adnika przyczyniamy siÄ™ do obniżenia ciÅ›nienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Kwasy omega-3 majÄ… również dziaÅ‚anie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. NajwiÄ™cej  tych kwasów znajdziemy w tÅ‚ustych rybach, takich jak makrela, wÄ™gorz (który zawiera najwiÄ™cej tÅ‚uszczu spoÅ›ród wszystkich ryb) Å‚osoÅ›, sardynki, Å›ledź czy tuÅ„czyk. Jedzenie ryb zapobiega także rozwojowi miażdżycy.

I nie tylko…

Bowiem ryby mają również działanie przeciwnowotworowe, pozytywnie wpływają na wątrobę, stawy czy układ nerwowy. Zapobiegają również anemii i wzmacniają odporność organizmu.

Dla piÄ™knego wyglÄ…du…

Ryby to idealne rozwiązanie dla pań dbających o linię. Sprawiają, że nie musimy odmawiać sobie pysznego posiłku, a jednocześnie mają znacznie mniejszą ilość kalorii niż inne dania. Te morskie zawierają dużą ilość jodu, który poprawia funkcjonowanie tarczycy, co przyczynia się do poprawy przemiany materii. Dla kobiet na diecie polecane są tłuste ryby, gdyż zawarte w nich tłuszcze hamują apetyt. Powinniście jednak unikać węgorza, w którym znajduje się ok. 25% tłuszczu. Zawarte w rybach omega-3 pozytywnie wpływają również na stan włosów i paznokci.

Jak przygotować…

Najzdrowsze ryby to te pieczone w folii, duszone bądź gotowane. Smażąc starajmy się unikać panierowania, gdyż to właśnie panierka wchłania najwięcej tłuszczu. Jeśli jednak lubicie smażoną rybkę, zróbcie to na oliwie z oliwek. Dobrym pomysłem jest podawanie ryb z ziołami. Mogą to być takie przyprawy jak pieprz, cząber, gorczyca, bazylia, pietruszka, tymianek, papryka czy rozmaryn. Idealnie smakują również z odrobiną soku z cytryny. Odpowiednie przyprawy to jednak indywidualna kwestia każdej z pań, warto więc tutaj użyć wyobraźni i odrobinę poeksperymentować.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma makrela
Z rybÄ… na zdrowie (2011-10-05)
Szproty w sosie pomidorowym kcal
Papryka konserwowa wartości odżywcze
Ile kalorii ma dorsz w panierce smażony

Wersja do druku