Ryby to jeden z najzdrowszych produktów jakie dała nam natura. Są one nie tylko pyszne, ale pozytywnie wpływają zarówno na nasze zdrowie jak i urodę. W dodatku nie pozwalają na monotonię, gdyż można je serwować na różne sposoby. Warto zatem pamiętać, aby znalazły się one w naszym menu przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Ryby mają w sobie duże ilości witaminy A – wpływającej pozytywnie na skórę, witaminy B – dla układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację, witaminy D – która wzmacnia kości, a także witaminy E – usuwającej wolne rodniki z organizmu. To także doskonałe źródło białka, słynącego z bardzo wysokiej wartości odżywczej oraz takich składników jak fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez. Mają także wiele innych zalet wpływających pozytywnie na nasz organizm.

Dla serca…
Ryby to idealne źródło jakże ważnych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To dzięki nim maleje ryzyko chorób serca i układu krążenia. Dostarczając organizmowi tego składnika przyczyniamy się do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Kwasy omega-3 mają również działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Najwięcej  tych kwasów znajdziemy w tłustych rybach, takich jak makrela, węgorz (który zawiera najwięcej tłuszczu spośród wszystkich ryb) łosoś, sardynki, śledź czy tuńczyk. Jedzenie ryb zapobiega także rozwojowi miażdżycy.

I nie tylko…

Bowiem ryby mają również działanie przeciwnowotworowe, pozytywnie wpływają na wątrobę, stawy czy układ nerwowy. Zapobiegają również anemii i wzmacniają odporność organizmu.

Dla pięknego wyglądu…

Ryby to idealne rozwiązanie dla pań dbających o linię. Sprawiają, że nie musimy odmawiać sobie pysznego posiłku, a jednocześnie mają znacznie mniejszą ilość kalorii niż inne dania. Te morskie zawierają dużą ilość jodu, który poprawia funkcjonowanie tarczycy, co przyczynia się do poprawy przemiany materii. Dla kobiet na diecie polecane są tłuste ryby, gdyż zawarte w nich tłuszcze hamują apetyt. Powinniście jednak unikać węgorza, w którym znajduje się ok. 25% tłuszczu. Zawarte w rybach omega-3 pozytywnie wpływają również na stan włosów i paznokci.

Jak przygotować…

Najzdrowsze ryby to te pieczone w folii, duszone bądź gotowane. Smażąc starajmy się unikać panierowania, gdyż to właśnie panierka wchłania najwięcej tłuszczu. Jeśli jednak lubicie smażoną rybkę, zróbcie to na oliwie z oliwek. Dobrym pomysłem jest podawanie ryb z ziołami. Mogą to być takie przyprawy jak pieprz, cząber, gorczyca, bazylia, pietruszka, tymianek, papryka czy rozmaryn. Idealnie smakują również z odrobiną soku z cytryny. Odpowiednie przyprawy to jednak indywidualna kwestia każdej z pań, warto więc tutaj użyć wyobraźni i odrobinę poeksperymentować.

Podobne artykuły: