Przepis na pastę śledziową z filetami śledziowymi Po Wiejsku, która może być serwowana na przyjęciu jako mini przystawka, ponieważ śledź tradycyjnie występuje na polskich stołach jako zakąska do alkoholu. Słoność śledzia w tym daniu doskonale przełamuje słodkawy smak ziemniaka.

Przygotowanie samej pasty zajmuje mniej niż pięć minut, zwÅ‚aszcza jeÅ›li użyjemy filetów Å›ledziowych z marynowanÄ… cebulÄ… (jak Å›ledzie „Po Wiejsku” Contimax), którÄ… można dodać do pasty. Gotowe danie warto posypać Å›wieżo zmielonym kolorowym pieprzem i udekorować listkami pietruszki.


Składniki:

2 pÅ‚aty Å›ledziowe „Po Wiejsku”
z marynowanÄ… cebulÄ… Contimax
1 opakowanie serka wiejskiego ziarnistego
parę kawałków cebuli ze marynaty śledzi

Przygotowanie:

Serek wiejski przeÅ‚ożyć do miseczki, dodać 2 filety Å›ledziowe „Po Wiejsku” Contimax oraz kilka kawaÅ‚ków cebuli z ich marynaty. SkÅ‚adniki zmiksować w blenderze aż do uzyskania konsystencji gÄ™stej pasty. Ugotowane ziemniaki przekroić na pół i udekorować Å‚yżkÄ… pasty.

Nasza rada: pastę można również zaserwować na połówkach ugotowanych na twardo jajek. Samo żółtko możemy wtedy dodać do pasty, przed jej zmiksowaniem. Jej smak będzie wtedy delikatniejszy, a ona sama nabierze przyjemnego żółtawego koloru.

Smacznego!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma serek turek
Zupa ziemniaczana z kiełbasą kalorie

Wersja do druku