Jesień to idealna pora na dania z dyni, dlatego dzisiaj prezentujemy przepis na nadziewaną dynię. Smacznego

Składniki na 4 porcje:

4 małe dynie Hakkaido (średnica 12 cm)
40 g długoziarnistego dzikiego ryżu
Sól
3 grzanki
2 Å‚odygi selera
1 cebula
1 zÄ…bek czosnku
Kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
400 g mielonej wołowiny
1 jajko
Sól, pieprz
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
50 g masła
25 g orzechów włoskich

1. Górną część dyni odkroić, ale nie wyrzucać. Usunąć miąższ. Ryż ugotować w posolonej wodzie. Grzanki namoczyć. Seler opłukać i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Imbir obrać i utrzeć.
2. Wołowinę wymieszać z grzankami, cebulą, czosnkiem, jajkiem, solą, pieprzem i pietruszką. Ryż odcedzić, wymieszać z cranberries i selerem, a następnie dodać do wołowiny. Uzyskaną masę umieścić wewnątrz dyń. Przykryć dynie ich górną częścią.
3. Dynie umieÅ›cić w naczyniu żaroodpornym, do którego wlać trochÄ™ wody. Piec w temperaturze 180˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 45 minut.
4. Orzechy pokruszyć i usmażyć na rozgrzanym maśle. Podawać dynie z masłem z orzechami.

Czas przygotowania: 75 minut.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 589 kcal  / 2438 kJ
Białko: 23,3 g
TÅ‚uszcz: 37,3 g
Węglowodany: 48 g


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma seler naciowy
Ile kalorii majÄ… kotlety mielone

Wersja do druku