Herbata to jeden z najszlachetniejszych napojów na Å›wiecie. Przebogata tradycja jej parzenia przywÄ™drowaÅ‚a do nas wraz z różnymi jej gatunkami. Warto wiedzieć, jak je przyrzÄ…dzać, by wydobyć z herbaty to, co najważniejsze – gÅ‚Ä™biÄ™ smaku i aromatu, ale też moc wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci prozdrowotnych, które kryjÄ… siÄ™ w tym wyjÄ…tkowo popularnym w naszym kraju napoju.

W Polsce herbata zyskuje coraz wiÄ™cej miÅ‚oÅ›ników – częściej zwracamy uwagÄ™ na różne jej gatunki i chÄ™tniej dobieramy je zależnie od pory dnia, roku czy rodzaju posiÅ‚ku. Magdalena SzuliÅ„ska, wÅ‚aÅ›cicielka herbaciarni Gander’s Tea Room na warszawskiej Saskiej KÄ™pie, zauważa: – NajpopularniejszÄ… herbatÄ… Å›niadaniowÄ… jest dla naszych klientów herbata Ceylon. Latem  czÄ™sto zamawia siÄ™ herbaty zielone, oraz różne odmiany orzeźwiajÄ…cej Earl Grey.

Parzyć długo czy krótko?
Odpowiedni czas parzenia herbaty to dla wielu z nas temat wciąż jeszcze nowy – na ogół zalewamy jÄ… wrzÄ…tkiem i po chwili pijemy, nie wiedzÄ…c nawet o tym, że czas parzenia wpÅ‚ywa na jej smak i inne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. Krótko parzona ma dziaÅ‚anie pobudzajÄ…ce, a parzona dÅ‚użej – uspokajajÄ…ce. - Na poczÄ…tku parzenia w naparze wydziela siÄ™ teina, zaÅ›  po okoÅ‚o 3-5 minutach uwalniajÄ… siÄ™ polifenole, zwane również taninami. Polifenole neutralizujÄ… dziaÅ‚anie teiny, przez co po okoÅ‚o 7 minutach parzenia mogÄ… caÅ‚kowicie uwolnić od niej napój, likwidujÄ…c tym samym wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci pobudzajÄ…ce herbaty – mówi Andrzej Kuc, ekspert z firmy POSTI.

Dobierz czas do koloru
NajpopularniejszÄ… w Europie jest herbata czarna, w różnych swoich odmianach. By prawidÅ‚owo jÄ… zaparzyć, najlepiej jest zastosować proporcje 200 – 250 ml wody o temperaturze ok. 95°C na  2,5 - 3g herbaty (jedna Å‚yżeczka lub jedna torebka). CzarnÄ… herbatÄ™ parzymy od 3 do 5 minut, pamiÄ™tajÄ…c o tym, że parzona do 3 minut ma wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci pobudzajÄ…ce, parzona dÅ‚użej – uspokajajÄ…ce.

Herbata zielona to gatunek najbardziej popularny we wschodniej Azji, lecz i w Polsce rokrocznie zyskuje na popularnoÅ›ci, głównie ze wzglÄ™du na swoje cenne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci prozdrowotne. - Aby nie zepsuć jej smaku i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, nie powinno siÄ™ zalewać jej wrzÄ…tkiem – woda powinna mieć jedynie ok. 70 - 80°C – zwraca uwagÄ™ Andrzej Kuc z firmy POSTI. W porównaniu z herbatÄ… czarnÄ…, herbaty zielonej sypiemy nieco wiÄ™cej - ok. 4g. Parzymy jÄ… dość krótko, bowiem herbata zielona parzona dÅ‚użej niż 2-3 minuty robi siÄ™ gorzka i traci swój smak. Po wypiciu okoÅ‚o ¾ porcji herbaty, pozostaÅ‚e liÅ›cie można ponownie zalać gorÄ…cÄ… wodÄ… – drugi herbaciany napar jest zdecydowanie bardziej wartoÅ›ciowy niż pierwszy. Warto dodać, że na Å›wiecie wystÄ™pujÄ… odmiany herbaty zielonej, które parzy siÄ™ jeszcze krócej, np. japoÅ„ska bancha.

Herbata czerwona (pu-erh, oolong), dziÄ™ki potwierdzonym wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciom wspomagajÄ…cym odchudzanie powoli staje siÄ™ jednym z częściej pijanych rodzajów herbaty – ma coraz wiÄ™cej zwolenników, choć nie każdy przepada za jej specyficznym smakiem. Powinna być parzona w proporcjach podobnych do tych, w jakich parzy siÄ™ herbatÄ™ czarnÄ…, należy jej jednak dać nieco wiÄ™cej czasu, bo okoÅ‚o 7 minut.

Herbaty owocowe swÄ… nazwÄ™ zawdziÄ™czajÄ… naszej tradycji, bowiem tak naprawdÄ™ czÄ™sto nie ma w nich liÅ›ci herbacianego krzewu. Ich smak i aromat zależne sÄ… od użytych skÅ‚adników, którymi najczęściej sÄ… suszone owoce i różne aromatyczne dodatki – mówi Magdalena Wocial z firmy POSTI. HerbatÄ™ takÄ… parzy siÄ™ przez ok. 7 – 10 minut, zalewajÄ…c jÄ… wodÄ… w temperaturze 90°C.

Podobnie jest z herbatkami ziołowymi, które w swoim składzie nie mają prawdziwej herbaty, lecz suszone zioła. To od ich rodzaju zależą zarówno smak i aromat, jak i właściwości przygotowanego z naparu. Herbaty ziołowe parzymy zalewając torebkę bądź łyżeczkę suszu wrzątkiem
i pozostawiajÄ…c pod przykryciem na ok. 10 – 15 minut.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku