Zwykle owies kojarzony jest z paszą dla zwierząt. Tymczasem większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak wiele korzyści zdrowotnych niesie ze sobą jego obecność w diecie człowieka.

Owies jest dużo „mÅ‚odszy stażem” niż jÄ™czmieÅ„ czy pszenica, ponieważ pojawiÅ‚ siÄ™ kilka tysiÄ™cy lat później. Istnieje aż trzydzieÅ›ci pięć gatunków owsa, z czego wiÄ™kszość stanowiÄ… roÅ›liny uprawne. Owies rosnÄ…cy dziko wystÄ™puje w Azji Åšrodkowej i w basenie Morza Åšródziemnego. W Polsce jedynym nieuprawianym gatunkiem owsa jest owies gÅ‚uchy, traktowany jako chwast.
Najstarsze Å›lady hodowli owsa zostaÅ‚y odnalezione w Szwajcarii z epoki brÄ…zu. ByÅ‚ to owies szorstki. W Polsce po raz pierwszy pojawiÅ‚ siÄ™ owies gÅ‚uchy mniej wiÄ™cej 700 lat p.n.e. w sÅ‚ynnym Biskupinie. Jednak prawdziwy boom na hodowlÄ™ owsa nastÄ…piÅ‚ w VIII wieku. Droga owsa do Europy jest dÅ‚uga i zaskakujÄ…ca, ponieważ zawitaÅ‚ do niej prosto z Azji w towarzystwie pszenicy. Owies szybko okazaÅ‚ siÄ™ konkurencyjny dla pozostaÅ‚ych zbóż. W regionach, w których gleba i klimat nie sprzyjaÅ‚y uprawie zbyt silnie, rósÅ‚ zaskakujÄ…co dobrze.  


Słynie on ze swoich właściwości chemicznych. Stosuje się go w różnych dziedzinach, takich jak przemysł farmaceutyczny, kosmetyczny, chemiczny, dietetyka i lecznictwo. Możemy znaleźć go w płatkach owsianych, ciastkach, generalnie we wszystkich produktach przygotowywanych przy użyciu mąki owsianej. Mąka ta jest o wiele zdrowsza od mąki pszennej, a to z powodu zdrowotnych właściwości owsa.
– Bardzo korzystne jest wÅ‚Ä…czenie owsa i produktów owsianych do diety miÄ™dzy innymi przez osoby chore na cukrzycÄ™ tÅ‚umaczy Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, specjalista w zakresie żywienia czÅ‚owieka i dietetyki, dietetyk Sante. – MajÄ… one niski indeks glikemiczny, co sprawia, że wchÅ‚anianie glukozy z przewodu pokarmowego odbywa siÄ™ znacznie wolniej, a jej stężenie we krwi po ich spożyciu stabilne.
Owies jest dobrym źródÅ‚em bÅ‚onnika pokarmowego. Jednak w otrÄ™bach owsianych w przeciwieÅ„stwie do pszennych wystÄ™puje głównie bÅ‚onnik rozpuszczalny, który zawiera bardzo korzystne dla zdrowia beta-glukany. SÄ… one odpowiedzialne za usuwanie kwasów żółciowych z jelit, a wiÄ™c – co za tym idzie – również za zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi. Powinny o tym pamiÄ™tać osoby cierpiÄ…ce na otyÅ‚ość i zagrożone chorobami serca.


Oprócz tego owies i produkty owsiane dostarczają antyoksydantów (neutralizujących działanie wolnych rodników), w tym witaminy E. Odgrywa ona istotną rolę, gdyż chroni przed miażdżycą oraz tworzeniem się zakrzepów. Na to ostatnie są szczególnie podatni palacze i wszyscy ci, którzy mają problem z wysokim ciśnieniem krwi.
Owies posiada aż dwa razy więcej tłuszczu niż inne zboża, co sprawia, że charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Przy jego regularnym spożywaniu mamy po prostu więcej energii do pracy i działania. Tłuszcze zawarte w owsie to w głównej mierze wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Co ważne, odpowiadają również za przyswajanie witaminy E.
Owies jest nie tylko źródłem witaminy E, ale także witamin z grupy B, magnezu, cynku i selenu. Wszystkie te składniki mają niebagatelne znaczenie, bo wzmacniają układ odpornościowy i wpływają uspokajająco. Powinny wziąć to pod uwagę szczególnie osoby o nerwowym usposobieniu.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma bułka z kruszonką
Ile kalorii ma bułka pszenna wrocławska

Wersja do druku