Lekki, puszysty deser, który osÅ‚odzi koniec wakacji i zbliżajÄ…cÄ… siÄ™ jesieÅ„. Uczta dla podniebienia, a także spora dawka zdrowia z uwagi na skÅ‚adniki (jogurt i twaróg) bÄ™dÄ…ce źródÅ‚em biaÅ‚ka i wapnia. - WapÅ„ wzmacnia nasze koÅ›ci, zapobiega osteoporozie, obniża ciÅ›nienie krwi, pomaga również zmniejszać reakcje alergiczne – mówi Zofia UrbaÅ„czyk, dietetyk z Centrów Naturhouse - Natomiast biaÅ‚ko dostarcza nam cenne aminokwasy, jest ważnym budulcem mięśni i podstawowym skÅ‚adnikiem pÅ‚ynów ustrojowych – dodaje dietetyk i poleca smaczny deser!

Składniki (na 2 porcje)
-    200g chudego twarogu
-    2 Å‚yżeczki miodu
-    150 ml jogurtu naturalnego
-    1/5 szklanki kawy (np. zielonej Apinat Cafe)
-    2 maÅ‚e banany
-    kilka kropli soku z cytryny
-    4 Å‚yżki musli

Sposób przygotowania:
Twaróg zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jogurt, ostudzoną, rozpuszczoną kawę, miód i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Banany pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Deser nakładać do pucharków lub szklanek w kolejności twarożek, plasterki banana, musli.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku