Mimo, że stan naszych wód wodociągowych cały czas się polepsza i nie odbiega od standardów Unii Europejskiej, to picie jej bezpośrednio z kranu może być dosyć ryzykowne. Nie dostarcza ona bowiem potrzebnych minerałów, a również ze względu na swoją twardość może nie ugasić dostatecznie pragnienia.
 Dlatego warto rozejrzeć siÄ™ za wodÄ… butelkowanÄ…, posiadajÄ…cÄ… atesty. Do wyboru mamy coraz wiÄ™cej różnych wód, dlatego dobrze jest wiedzieć, czym siÄ™ one różniÄ… i która na co dzieÅ„ bÄ™dzie odpowiednia dla nas.

Polaku, pij więcej dobrej wody! Co zawiera woda w butelce?
WedÅ‚ug statystyk Polak dziennie wypija mniej wiÄ™cej szklankÄ™ wody butelkowanej – mówi Wojciech Rutkowski, prezes Krajowej Izby Gospodarczej PrzemysÅ‚ Rozlewniczy. Nie jest to najlepszy wynik, mimo że nie od dzisiaj wiadomo, że picie optymalnej iloÅ›ci odpowiedniej wody jest dla naszego organizmu zbawienne. Dobrze jest gdy pita przez nas woda zawiera takie pierwiastki jak wapÅ„, magnez, chlorki, siarczany, wodorowÄ™glany oraz w niektórych przypadkach także jod i fluor. SÄ… to najbardziej wartoÅ›ciowe dla organizmu skÅ‚adniki mineralne, które znajdziemy w wodach butelkowanych. Ich listÄ™, a także informacje o poziomie zawartoÅ›ci znajdziemy zwykle na etykiecie.

Od ilości minerałów zależy tak naprawdę to czy woda jest wodą źródlaną czy mineralną. Nasze polskie prawo razem z prawem Unii Europejskiej podzieliło wody butelkowane biorąc pod uwagę mineralizacje (czyli ilość składników mineralnych na litr) na wody niskozmineralizowane (do 500mg/l), średniozmineralizowane (500-1500mg/l) oraz wysokozmineralizowane (powyżej 1500mg/l).

Wody źródlane  – uniwersalne i pierwotnie czyste pod wzglÄ™dem chemicznym i mikrobiologicznym
Wody  źródlane  wydobywane sÄ… z podziemnych źródeÅ‚. SÄ… pierwotnie czyste pod wzglÄ™dem chemicznym i mikrobiologicznym. Ich mineralizacja wynosi  do 500 mg/l. Wody tego typu sÄ… zwykle taÅ„sze od wód wyżej zmineralizowanych i sÄ… Å›wietnym zamiennikiem wody wodociÄ…gowej, gdyż cechuje je bardzo duża uniwersalność. DziÄ™ki temu sÄ… one najbardziej popularne wÅ›ród Polaków – Wody źródlane poza piciem, idealnie nadajÄ… siÄ™ do parzenia herbaty, kawy i przygotowywania zup. Åšwietnie sprawdzajÄ… siÄ™ też przy mieszaniu z sokami, ponieważ nie zdominujÄ… smaku soku. Ich neutralny skÅ‚ad minerałów powoduje, że mogÄ… być spożywane bez ograniczeÅ„ – mówi Marcin Dewódzki, prezes firmy „ZÅ‚oty Potok” produkujÄ…cej wodÄ™ źródlanÄ….

Wody mineralne – bogactwo minerałów
Wody mineralne wyżej zmineralizowane od wód źródlanych należy wybierać z głową. Te średniozmineralizowane będą zawierały 500-1500 mg/l składników mineralnych, natomiast wysokozmineralizowane powyżej 1500mg/l. Pamiętajmy, że poziom mineralizacji poszczególnych składników ma już wpływ na nasze zdrowie.

Zawarte w wodzie pierwiastki są jak najbardziej korzystne dla nas korzystne, lecz w zależności od indywidualnego zapotrzebowania należy zwracać uwagę na poszczególną zawartość rozpuszczonych składników. Powinniśmy zdawać sobie sprawę, że nasz organizm ma konkretne zapotrzebowania na dany pierwiastek. Przykładowo w wypadku wapnia dla przeciętnej osoby ten poziom wynosi ok. 900-1200 mg dziennie, a przypadku magnezu około 400 mg. Nadmierny poziom tych składników może być już szkodliwy.

Wody powyżej 4000mg/l nazywane są już wodami leczniczymi i picie ich w dużej ilości powinno być skonsultowane z lekarzem.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku